23948sdkhjf

Årets tema speglar behovet av gemensam navigering

Årets underleverantörsmässa Elmia Subcontractor närmar sig. I år går den under måttot “Navigation change together.” Detta för att visa på behovet av gemensam navigering i vår tids snabba omställning.

Många saker påverkar underleverantörsindustrins mående just nu, även om det skiljer sig från ett företag till ett annat. Annika Cederfeldt, ansvarig för årets underleverantörsmässa i Jönköping, tror att de företag som mår bäst idag är de som har affärer inom många segment, vilket inte är alla förunnat.

– Branschen är otroligt differentierad. Samtidigt så tycker jag att det tuffar på. Tillverkningsindustrin har fortfarande behov av att anställa och de massuppsägningar som man kanske hade förväntat sig har uteblivit. Det är främst enskilda företag som kanske satsat lite för hårt eller företag där orderingången kraftigt minskat som tvingats till detta, säger Annika Cederfeldt.

Vi ber henne utveckla årets tema och får till svar att hon valt ett lite bredare sådant, då hon tycker att det viktigt att spegla den tid som vi befinner oss i just nu. En tid med många och stora förändringar.

– Tillverkningsindustrin påverkas såväl nationellt som internationellt. Geopolitiska spänningar påverkar och kommer påverka våra företag. Vi ser att leverantörskedjorna förändrats och behöver förändras. Innovationstakten har skruvats upp samt att det sker en omvälvande förändring i många branscher, säger Cederfeldt.

Jag vill trycka på behovet och vikten av samverkan.

Vidare säger hon att vi står inför en omställning där det krävs nya komponenter och innovationer kring alla produkter som drivs av någon slags energi.

-Jag ser vidare att det behövs en tätare samverkan mellan underleverantör och kund i alla leden då innovations- och omställningstakten är oerhört snabb. Så med temat vill vi spegla behovet av att navigera tillsammans i den här snabba omställningen, säger hon.

Antalet bokade utställare och bokningsfrekvensen, vid tiden för vår intervju, ligger något högre än vid samma tidpunkt de senaste åren. Vad det beror på kan Annika Cederfeldt bara spekulera i.

– Det är svårt att veta, en bidragande orsak kan vara att inflationen sänkts och så även ränteläget, vilket frigjort kapital med ökade möjligheter hos bolaget. Jag vet inte, men det är glädjande, säger hon.

Avslutningsvis undrar vi vad besökarna kommer att känna igen om vad som är nytt för årets mässa. Svaret är att igenkänningen kommer att vara stor, vilket är viktigt för arrangören. Tech Arenan, InnoDex, Sustainability Arena och Subcontractor Connect kommer i vanlig ordning att synas. Nydanande är att Kompetenstorget, som lanserades 2023, har vidareutvecklats.

– Kompetensförsörjning ligger mig varmt om hjärtat. Merparten av alla företag inom tillverkningsindustrin instämmer nog i att kompetens är ett tillväxthinder för såväl rekrytering av operatörer som spetskompetens, säger hon.

På mässgatan kommer Elmia därför att bygga upp en loungemiljö där det öppnas upp för möten, samtal och möjlighet att träffa studenter. En annan nyhet är energifrågan och dess effektivisering kommer att ges extra fokus.

– Varje dag under mässans tre dagar kommer vi att ha en programpunkt på Stora scenen där vi avhandlar området energi, avslutar Annika Cederfeldt.

Subcontractor 2024 i korthet

Arrangeras: 12-14 november.

Öppettider tisdag: 09.00-17.00.

Öppettider onsdag: 09.00-17.00.

Öppettider torsdag: 09.00-16.00.

Artikeln är en del av vårt tema om Subcontractor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062