23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Dämpa påverkan av koldioxidutsläpp

Användningen av fossila bränslen bidrar kraftigt till stigande koldioxidnivåer (CO2) i jordens atmosfär – en av de gaser som orsakar växthuseffekten och den resulterande klimatförändringen. Koldioxidavskiljningsteknologin kan bidra till att dämpa den fortsatta ökningen av koldioxid i atmosfären, och dämpa den globala uppvärmningen.

Vakuumteknik spelar en viktig roll vid koldioxidavskiljning eftersom den avsevärt ökar effektiviteten i avskiljningsprocessen. Det finns två former av koldioxidavskiljning.

Branscher med höga CO2-utsläpp, till exempel kraftverk och stålverk, använder teknologier för avskiljning av koldioxid för att minska koldioxidutsläppen. En sådan process är membranseparation, där man med hjälp av vakuum och övertryck skapar en tryckgradient som ökar permeabiliteten för CO2 genom ett membran. Membranseparationen sker i två steg för att maximera renheten hos det återvunna CO2.

Det är också möjligt att filtrera tidigare utsläppt koldioxid från den omgivande luften i en process som kallas direkt luftavskiljning (DAC). Inuti uppsamlarna i ett koldioxidavskiljningssystem suger fläktar in luften. Detta flöde passerar genom adsorptions-filter som separerar koldioxiden. Det är nödvändigt att sänka trycket för att frigöra eller desorbera de uppsamlade CO2-molekylerna igen. Här används vakuumpumpar för att minska trycket i adsorptionsfiltret så att de uppsamlade CO2 molekylerna lossnar från filtermaterialet (sorbent) och återgår till gasform. Denna alternerande process kallas för vacuum swing adsorption.

Vakuumpumpar från Busch Group används för såväl industriell koldioxidavskiljning som för direkt luftavskiljning. COBRA skruvvakuumpumpar från Busch är det perfekta valet för industriella tillämpningar som kräver pålitlighet och en kontamineringsfri miljö. MINK klovakuumpumpar erbjuder en pålitlig och effektiv lösning för avskiljning av kol tack vare sin torra och beröringsfria drift. Okta 8000 G vakuumboosters från Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions är perfekt lämpade för tillämpningar med höga differenstryck och kan användas utan förpump.

Förvaring eller användning av kol

Det finns olika lösningar för hur man kan använda den extraherade koldioxiden. Den kan till exempel blandas med vatten och injiceras under jord i berget, där den mineraliseras och därmed permanent avlägsnas från atmosfären.

Ett andra alternativ är återvinning av koldioxid (CCU – uppfångning och användning av kol). CO2 kan till exempel användas som gödningsmedel i växthus eftersom det ökar avkastningen på växthusväxter. Dryckesindustrin behöver CO2 för att kolsyra drycker. I brandsläckare lagras CO2 i flytande form och används som släckningsmedel. Den tränger undan syret och dämpar lågorna. Inom den kemiska industrin används CO2 för att producera organiska föreningar.

Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Härryda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561981308

Kontaktperson

AW
Alexander Wilborg
Försäljningschef
alexander.wilborg@busch.se

Sänd till en kollega

0.062