23948sdkhjf

SPIF deltar i projekt om bananplantan som fibermaterial

Baqua är ett EU LIFE+ finansierat projekt, som utforskar alternativ användning av bananplantor (...)
... dels som förstärkningsmaterial i plast och dels som näringstillskott i fiskföda. Representanter från branschorganisationen SPIFs styrelse var nyligen på start-up möte för det projekt som ska löper över 3 år.

Projektet fokuserar på de bananplantager som finns på Kanarieöarna, där det i dagsläget bedrivs ekologiska och småskaliga bananodlingar med begränsad lönsamhet.

Avsikten är att använda bananplantornas pseudostammar till att utvinna både fiber för att användas som förstärkningsmaterial i plast och massa som kan förädlas till fiskföda. Bananplantans fiber är kort men har en hög längd/tjocklek ratio vilket gör den väl lämpad som förstärkningsmaterial, skriver Spif i ett pressmeddelande.

När fibern utvunnits finns det en stor mängd massa kvar. Avsikten är att förädla massan från bananplantan som är rik på antioxidanter så att den kan användas vid fiskodling.

Initiativet att delta i projektet från den svenska branschorganisationens sida är en del i ambitionen att sprida kunskap till sina medlemmar och hitta vägar att öka hållbarheten på plastprodukter.

-En av Plastbranschens stora utmaningar är finna vägar in i den cirkulära ekonomi och det här projektet ser vi som en möjlighet att bygga kunskap och kontaktytor som kan vara värdefulla för våra medlemmar i framtiden, säger Leif Nilsson, ordförande i Spif.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078