23948sdkhjf

Flertalet nya begränsningar kring PVC på intåg

Från och med den 29 november 2024 gäller nya begränsningar för bly i varor av polyvinylklorid, PVC.

Blyhalten måste då vara mindre än 0,1 viktprocent av PVC-materialet. Bly kommer inte heller att få användas vid tillverkning av varor i PVC.

Gällande återvunnet, hårt PVC-material måste blyhalten vara mindre än 1,5 viktprocent i vissa typer av profiler, plattor, flerskiktsrör och delar till rörsystem. I vissa fall finns det krav på att det återvunna materialet ska vara täckt med ett skikt av PVC eller annat material där blyhalten är lägre än 0,1 viktprocent. Mer information om detta finns här: Läs mer i punkt 18 i begränsningen för mer detaljerLänk till annan webbplats..

Vidare ska leverantören ska märka varorna med texten ”Innehåller ≥ 0,1 % bly”. Märkningen ska vara synlig, läsbar och outplånlig. Om det inte går att märka själva varan ska märkningen finnas på varans förpackning.

Ytterligare begränsningar träder i kraft den 29 maj 2025 som berör återvunnen, mjukgjord PVC. Begränsningen innebär att blyhalten från nu måste vara mindre än 0,1 viktprocent i den här typen av varor som släpps ut på marknaden.

Från och med den 28 maj 2026 gäller dessutom att hård PVC som har återvunnits från vissa profiler och plattor endast får användas för att producera nya varor av samma slag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109