23948sdkhjf

Mångfald & jämställdhet på jobbet

Utmaningarna att finna arbetskraft och rätt medarbetare är många. De arbetsgivare som skapat en arbetsplats som bejakar olikheter som passar alla - oavsett kön, etnisk tillhörighet, ålder etc. kommer vara en vinnare i längden.

Vid underleverantörsmässan i Jönköping modererade Gabriella Virdarson från Fordonskomponentgruppen, FKG, ett seminarium på ämnet Jämlikhet & Mångfald. Harriet Lidh, delägare i Lidhs Tooling berättade om sin resa i det bolag som hennes far grundade i slutet på 60-talet.

-Jag klev in i bolaget 1988. Sedan dessa har det skett stora förändringar. Jag är inte aktiv i bolaget idag, men sedan 1988 är det betydligt fler kvinnor i ledande ställning inom svenskt näringsliv, även om vi har en lång bit kvar innan vi är jämställda männen, sa Harriet Lidh.

Lidh lyfte fram såväl fördelar som nackdelar med att vara kvinna i ledande position.

-Visst finns det begränsningar, men jag har valt att aldrig göra ett problem av att vara en kvinna i ledande ställning, jag har valt att se fördelarna med det i stället, sa hon.

Under seminariet berättade även Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf, att hon och hennes familj i våras tog emot en kvinna och hennes dotter som flytt från Ukraina när landet invaderades av Ryssland. Maria Shevtsova, som kvinnan heter, ägde och drev ett stort lager i Ukraina. Under kriget bombades och förstördes det. Hon beslöt därför att fly tillsammans med sin dotter Sonja. Under de månader de varit i Sverige bodde de först hos Sanna och hennes familj. Marias dotter Sonja har börjat i skolan och Maria har skaffat sig en bostad åt dem båda i Vårgårda samt fått anställning på Fristad Plast. Där har hon arbetat sedan i maj. Hon har även börjat studera svenska, och redan lärt sig en hel del ord. 

-Det kändes konstigt i början att sitta och fika tillsammans med mina chefer och företagets ägare. Sverige har en fin, platt och bra organisationsmodell. Det har vi inte i Ukraina, sa Maria Shevtsova.

Niklas Forsström, vd och delägare till Fristad Plast AB fick under seminariet frågan och hur de burit sig åt med inkluderingen.

-Maria var hos oss på en intervju och det klickade bra. Det var lite svårt i början då hon inte hade något personnummer, men annars har allt gått bra, sa han.

Sanna Arnfjorden Wadström sa under seminariet att det finns ett stort teknikkunnande i Ukraina.

-Tänk på att det finns en stor potential att finna och många bra medarbetare bland våra nyanlända medmänniskor och vänner, avslutade Sanna Arnfjorden Wadström.

Artikeln är en del av vårt tema om Subcontractor 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156