23948sdkhjf

Omnibus lastad med tröskelförändringar

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att direktiven för obligatorisk hållbarhetsrapportering ska förändras, genom en så kallad omnibus-lag.

Syftet sägs vara att göra det enklare för företag att följa EU:s hållbarhetsregler och därför göra de mindre komplexa. De direktiv som berörs är CSRD (företags hållbarhetsrapportering), CSDDD (ansvar för mänskliga rättigheter och miljö) och EU-taxonomin (regelverk om hållbara ekonomiska aktiviteter). EU föreslår även förändringar i CBAM (en mekanism för justering av kolgränser).

Var proaktiv och våga gasa.

Konsulter känner oro då en lagändring troligen skulle innebära förlorade kunder och prospekt i de EU-länder där det idag inte är inskrivet som lagkrav. De menar att hållbarhetsrapportering är en viktig affärsprioritering, och att företag som tar proaktiva steg genom att fortsatt investera i ESG-data kommer ha en starkare position och konkurrenskraft på marknaden på lång sikt. Jag är beredd att hålla med.

Så hur tänker då svenska företag kring detta? För att söka svar gjorde jag en mikroenkät. Här svarade representanter för två stora koncerner att de inte kommer beröras. Möjligen att förslaget kring CSDDD kommer att ge en viss lättnad eftersom rapporteringskraven planeras att sänkas, säger herr D. Herr G säger att CSRD redan skrivits in i svensk lagstiftning, så oavsett ändringar finns det redan rapporteringskrav i svensk kontext, menar han och tillägger att de kommer att fortsätta som planerat, men hålla ögonen på eventuella ändringar.

Mer troligt är att vissa små och medelstora företag kommer att “pausa klockan”. Herr F från ett småländskt SME-företag kommer dock inte att sätta arbetet på paus, med risk för att tappa en stor kund. Kundbas, storlek på företag, produktportfölj och hur långt det kommit i sitt hållbarhetsarbete kommer att påverka agerandet.

Men även om formerna för rapportering kommer förändras och förenklas håller jag med konsulterna. Var proaktiv, gasa och stärk positionen. Det kommer öka er konkurrenskraft på lång sikt.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063