23948sdkhjf

Sverige kryddar EU:s direktiv om engångsplast

Regeringen har fattat en rad beslut som innebär att Sverige kommer att vidta ytterligare några nationella åtgärder utöver EU:s uttalade engångsplastdirektiv.

Plast och särskilt engångsplast har en särställning bland de utmaningar som måste hanteras för att nå en cirkulär ekonomi. Det framgår av ett pressmeddelande.

 − Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Följande engångsplastprodukter kommer att förbjudas i Sverige från den 1 januari 2022: bomullspinnar (tops), sugrör, bestick och ätpinnar, omrörare för drycker, ballongpinnar och tallrikar. Även matlådor för snabbmat som innehåller expanderad polystyren kommer att förbjudas.

Från den 30 april 2022 ska även konfetti av plast förbjudas för utomhusbruk. Förbudet ska börja gälla den 30 april 2022.

I Sverige kommer även engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast att förbjudas från den 1 januari 2024. 

Det senare är ett beslut som Ikem tillsammans med andra svenska branschorganisationer vänder sig emot. Tillsammans har organisationerna gjort en kommentar till beslutet. 

För att skapa en mer hållbar plastanvändning krävs djup kunskap inom områdetRisken är annars stor att man väljer enkel symbolpolitik som kan se bra ut men som istället får negativa effekter, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på Ikem.  

I sin kommentar till beslutet räknar organisationerna upp en rad konsekvenser som kan uppstå om engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast förbjuds.

  • Hållbarheten riskerar att minska och matsvinnet öka då muggar med lägre andel plast ger kortare hållbarhet för livsmedlet. 
  • Muggar helt i plast är resurseffektivare eftersom de kan tillverkas tunna och med lite material. 
  • Inom hälso- och sjukvården är plastmuggarna viktiga genom att de är resurseffektiva och hygieniska. 
  • Förbudet skickar en stark signal till näringslivet att det inte lönar sig att vara proaktiv i hållbarhetsarbetet. 

Enligt regeringens pressmeddelande införs de nya reglerna 2024 för att branschen ska ha tid att ställa om. Målet med åtgärden är att användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige ska ha minskat med 50 procent till 2026.

Källa: regeringen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109