Installationsspill blir nya golv
NCC inför obligatorisk återvinning av installationsspill från plastgolv över hela Sverige. Spillet återförs därefter till tillverkare för att användas på nytt i nya golv.
Vid läggning av plastgolv bedöms ungefär tio procent av golvmaterialet klippas bort i anpassningen till den aktuella golvytan. Varje år läggs i Sverige ungefär sex miljoner kvadratmeter plastgolv, vilket resulterar i nästan 2 000 ton spill.
I mer än 20 år har GBR Golvåtervinning, där de större tillverkarna av plastgolv som är representerade på den svenska marknaden finns anslutna, samlat in installationsspill från byggarbetsplatserna, material som till större delen kunnat återföras till tillverkarna och användas i nya golv. Även om en allmän uppfattning är att systemet fungerar bra stannade volymen insamlat material förra året på 335 ton. Det återstår med andra ord mycket att göra.
Ett företag som nu växlar upp i återvinningsarbetet är NCC som nu inför obligatorisk återvinning av installationsspill från plastgolv på samtliga företagets svenska byggarbetsplatser.
– Att jobba med återbruk och återvinning är en kärnfråga för oss. Förra året satsade vi på att öka antalet lastpallar som returneras för återbruk, vilket har slagit mycket väl ut, och nu vill vi gå vidare med installationsspill från plastgolv, säger Pernilla Löfås, hållbarhetsstrateg på NCC Building Sverige.
– Om vi tar exempelvis en skola på 3 500 kvadratmeter blir spillet ungefär ett ton. Detta måste vi ta ansvar för och säkerställa att det återvinns. Återvinning av plast är viktig ur ett klimathänseende. När man återvinner ett ton plast så sparar man ungefär två ton koldioxid, säger Pernilla Löfås.
Det är nu även möjligt att följa upp spillinsamlingen projektvis. Därmed går det att mäta den mängd installationsspill som samlas in på varje individuellt NCC-projekt. För att få bra genomslag för systemet måste både projektledare och golventreprenörer ta ett aktivt ansvar i detta.
– Vi har som mål att återvinna minst 70 procent av vårt byggavfall år 2020. Vi jobbar på bred front med bland annat återbruk i koncernen av överblivet material och det vi nu gör med golvspillet är ett viktigt steg på vägen för att nå NCC:s vision om ett långsiktigt hållbart byggande, säger företagets hållbarhetschef Christina Lindbäck.
Bland de golvtillverkare som är med i systemet finns Tarkett.
– Förra året tillverkade vi motsvarande 70 000 kvadratmeter nya golv av det spill vi fick in via GBR-systemet och vi tycker det är mycket glädjande att NCC tar täten bland de stora riksbyggarna och hjälper oss att få bättre fart på återvinningen av installationsspill, säger Dag Duberg, företagets nordiska hållbarhetschef.