23948sdkhjf

Avstamp för nytt kunskapslyft

En vision om att ställa om till bioekonomi 2050.

I samband med Elmia Subcontractor, lanserades Biolyftet, en utbildningsinsats som syftar till att höja kunskapen och det framtida användandet av biobaserade, återvunna och återvinningsbara material. Anna Wiberg, programchef för BioInnovation (ett av Sveriges strategiska innovationsprogram), sa att projektet är initierat av BioInnovation, IKEM, RISE och TEKO.  

-Projektets ambition är att stödja små och medelstora företag i sin omställning till en bioekonomi. Hjälpa företag som praktiskt vill påbörja övergången till att använda biobaserade, återvunna och återvinningsbara material, sa Wiberg. 

De biobaserade material som hon syftar på kan komma ifrån land såväl som hav och skog. Det kan även vara olika typer av restströmmar från industri eller hushåll. 

-I projektet så föreslår vi att företag börjar att titta på de lite lättare sätten att gå över till en bioekonomi. Att man börjar med att gå över till ett biomaterial eller återvunnet material i en redan befintlig produkt, sa Cecilia Tall från Teko. För det är bara att inse att en del material kommer att ta slut. Då måste man redan nu veta hur man klara av detta och ändå kunna gå framåt.  

Nils Hannertz, forsknings- och innovationschef vid IKEM gav ett exempel på en produkt från förpackningssektorn där varumärkesägaren via sin leverantör utvecklat en alternativ bägare för creme fraiche genom att använda sig av kartongfiber och ett polypropenskelett.  

Avslutningsvis så berättade Jonas Aspling, biträdande centrumchef vid RISE, om hur utbildningsinsatsen ska gå till och hur företag kan engagera sig. Insatsen indelad i tre moment (frukostseminarium på sex olika orter, utbildning om olika material samt workshops). 

-Det är viktigt är att man som företag börjar att titta på något enkelt. Att man inte bara ser till ekonomin, utan att man även funderar kring vilka marknader som kan öppna sig när man gör materialbytet, sa Jonas Aspling. 

-Vi ser från de olika branschorganisationernas synvinkel att det är väldigt viktigt att samarbeta i den här frågan. Ska man skapa innovation så måste man samarbeta i värdekedjan. Tanken om ett samarbete har både vuxit fram över tid, men är även en signal från politiken, sa Nils Hannertz.  

-Textil och kläder intresserar många människor. Och även vi inom Tekoindustrin måste tänka nytt. Vi blir allt fler människor på jorden och om 10 år så kommer det kanske inte att finns mer bomull att ta av. Vi är redan idag på hugget och tittar redan på nya polymera material som inte kommer från oljekällor för att exempelvis ersätta polyester, sa Cecilia Tall från TEKO.    

Första mötet inom ramen för Biolyftet äger rum den 23 januari på Teko i Stockholm.

Finansiärer är Vinnova, Formas, Energimyndigheten och Naturvårdsverket. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101