23948sdkhjf

Process återvinner allt

Två anläggningar ska byggas

Swestep meddelar att man 2019 startar bygget av två anläggningar. Därmed sätter de sin process, som omvandlar alla typer av organiskt avfall och plast till förnybara oljor, bränslen och gröna kemiska råvaror, i kommersiell drift i Sverige.

Vi kommer att börja bygget av en anläggning i Örebro och en i Jönköping, båda ska stå klara i slutet av 2019, säger Swesteps utvecklingschef Morgan Friberg till Plastforums systertidning Process Nordic.

Hällstorp Recycling blir ägare av anläggningen i Jönköping och REZ Power i Örebro.

Att få tillgång till en teknik som gör svensk förnybar diesel av avfall från plast, papper och trä som också är koldioxidneutralt, och med en process som är bättre än att bränna avfallet, känns både bra och inspirerande, säger Stefan Lithell, vd på Rez Power AB.

Enligt Swesteps ägare är dessutom avtal om leveranser tecknade med ett antal kunder i flera världsdelar, något man hanterar med egen tillverkning i Sverige.

För internationella kunder bygger vi anläggningarna här i Sverige, vilka sedan monteras ner och skeppas till kunden för uppbyggnad, säger Morgan Friberg.

Tekniken, som i sig inte är ny, togs fram inom Siemens-koncernen vid 70-talets oljekris och har vidareutvecklats av företagets tidigare forskningschef. Enligt bolaget finns det inga farliga utsläpp, tvärtom, de biprodukter som finns kvar efter genomförd process är destillerat vatten, inkapslad koldioxid och asfalt.

Teknologin påstås på molekylnivå kunna processa och återvinna alla typer av kolvätebaserade sopor och restprodukter. Anläggningarna är skalbara och flexibla, både vad gäller insatsmaterial och slutprodukt.

Transformationen sker i låg temperatur och utan tryck, tack vare en unik katalysatorprocess, säger Karl-Magnus Mattsson, grundare och vd och tillägger att återvinningsföretag, flera fossilberoende industrier och kommuner visar intresse.

När våra första Swestep-anläggningar nu projekteras innebär det att vi går förbi många konkurrerande tekniker där många fortfarande har långt kvar till faktisk produktion. Utmaningen för många kommuner är, utöver den generella avfallshanteringen, att lösa problemet med plaståtervinning, något som vi har löst, säger Karl Magnus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094