23948sdkhjf

Samarbete kring biobaserad akrylsyra

BASF, Cargill och Novozymes har presenterat samarbetsplaner kring biobaserad akrylsyra, en viktig råvara för framställning av superabsorberande polymerer som bland annat används i blöjor och andra hygienprodukter.
Idag tillverkas akrylsyra genom oxidation av propen raffinerad ur råolja, men de tre kemijättarna avser nu att tillsammans utveckla metoder för att framställa akrylsyra med förnybara råvaror som bas.

Novozymes och Cargill har samarbetat kring en sådan teknologi sedan 2008. Båda företagen har utvecklat mikroorganismer som effektivt kan konvertera förnybara råvaror till 3-hydroxipropionsyra, 3-HP, som är en tänkbar utgångspunkt för framställning av akrylsyra. Nu har alltså BASF anslutit sig till ansträngningarna att få fram en process för konvertering av 3-HP till akrylsyra. BASF är världens största tillverkare av akrylsyra och har betydande resurser när det gäller både produktion och vidareförädling. Planen är att använda akrylsyran för framställning av högabsorberande polymerer.

Akrylsyremarknaden globalt är ca 4,5 miljoner ton per år och bedöms vara värd ca 11 miljarder US-dollar. Marknaden beräknas växa med en årstakt på 4 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063