23948sdkhjf

Genombrott för återvinning av plast i kablar med dansk teknik

- Vi väntar fortfarande på ett genombrott för återvinning av plast från kablar men jag är optimist, sa Rolf Neuendorf konsult för Stena Metall, i samband med Plastdagarna i början av månaden.
Drivkraften att återvinna kabel ligger inte i återvinningen av plast. Det är metallerna koppar och aluminium som man vill åt. Värdet på polymererna är jämförelsevis lågt. Ändå har andelen återvunnen polymer ökat betydligt de senaste fem åren. Drivkrafter som stigande deponipriset, förbud mot deponering av organiskt avfall och ökade polymerpriserna ligger troligtvis bakom detta.
En annan drivkraft kan vara Vinyl 2010. Ett frivilligt åtagande för hållbar utveckling. Målsättningen är att samla in, återvinning och återanvändning uttjänta PVC-produkter 2010.
- Det är svårt att veta hur framtiden ser ut. Hindren är många men jag är optimist. Jag tror att sannolikheten är god för att man ska klara målet på 200 kton 2010.

Bildtext: Jag är optimist. Just nu pågår ett samarbete mellan Stena Metall, IFP och kabelföretag om en ny process för återvinning av kabel. Tekniken kommer från Danmark och testas just nu i Kalmar, sa Rolf Neuendorf från TSD HB, under Plastdagarna. Foto: Malin Folkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064