Återvunna plastmaterial ger revolutionerande resultat i formverktyg för nyvara
Högkvalitativa återvunna plastmaterial presterar lika bra som nyvarubaserade material i formverktyg designade för nyvara. Detta är erfarenheten hos Polykemis kund Simoldes Plastics, en leverantör till Stellantis, VW Group, Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen, BMW, Toyota, Scania och Mercedes-Benz. Tester och utvärderingar har även visat att återvunna material har imponerande egenskaper som kan revolutionera vår syn på återvunnen plast.
Sömlös övergång från nyvarubaserade material till återvunna alternativ
Allt började med en förfrågan från Simoldes Plastics kunder inom fordonsindustrin att öka andelen återvunnen plast i deras produkter. Detta ledde till ett nära samarbete mellan tekniska experter hos Polykemi och Simoldes Plastics, med omfattande tester och utvärderingar av hur plast baserad på högkvalitativa återvunna råmaterial beter sig i formsprutningsverktyg som tidigare endast använts för material baserade på nyvara. De delar som ingick i projektet var bland annat interiöra dörrsidor och paneler och alla tester visade att återvunna plastmaterial fungerar extremt bra i dessa verktyg utan några förändringar.
– Alla utvärderingar har visat resultat över förväntan. Våra processer fungerar bra med tekniska termoplaster baserade på mekaniskt återvunnet innehåll på samma sätt som vi kan förvänta oss med nyvarumaterial. Med pålitliga partners i leveranskedjan är vi redo att börja serieproduktion, säger Mariusz Nowak, projektledare för forskning och innovation vid Simoldes Plastics.
– Att kunna använda befintliga verktyg och ändå få slutprodukter med lika hög kvalitet är ett drömscenario i ett projekt som detta. Det innebar att övergången inte krävde några större investeringar i nya maskiner eller utbildning av personal för vår kund, säger Jörgen Olsson, Technical Manager - Plastic Applications & Processing Specialist på Polykemi.
Simoldes kan räkna med minskade utsläpp
När produktionen övergår från nyvarubaserade material till återvunna material kan Simoldes Plastics visa exakta utsläppsbesparingar med hjälp av Polykemis expertis och avancerade analyser. Nyckeln till minskningen ligger i att göra medvetna materialval.
– Våra initiala beräkningar med hjälp av vårt Materialsmart®-koncept* visar att Simoldes Plastics kommer att sänka sina koldioxidutsläpp med 54–68 % per tillverkad del. Det är fantastiska nyheter för dem, för oss och för planeten, säger Jörgen Olsson.
– De material vi använder under produktionen har en betydande påverkan när det gäller koldioxidutsläpp. Som en ledande TIER 1-leverantör till europeiska OEM:er är denna tekniska fallstudie tillsammans med Polykemi inom Simoldes-projektet BOOST** en bra startpunkt för att vara en pålitlig partner i att minska utsläppen inom GRI Scope 1, 2 och 3, säger Mariusz Nowak.
Kvalitet på återvunnet material utmanar uppfattningar
Testerna har även utvärderat hur återvunna material hanterar mer komplicerade processer, såsom insert moulding, det vill säga en formsprutningsteknik där plast kombineras med andra material i en enda komponent genom att överspruta insatser, i detta fall textil eller folie. Resultaten från testerna med formsprutning av återvunnen ABS tillsammans med textil eller folie i verktygen var lika bra som resultaten med material baserade på nyvara.
– Återvunna materials förmåga att hantera sådana processer vittnar om dess höga kvalitet. Gamla uppfattningar om att återvunnet råmaterial ger sämre resultat och är svårare att bearbeta kan definitivt förkastas nu, säger Jörgen Olsson.
– Denna förändring av synen på återvunnet råmaterial är avgörande när fordonssektorn går mot att inkludera mekaniskt återvunnet innehåll i större utsträckning. För att optimera processen ytterligare behöver fordonsindustrin ett nytt tillvägagångssätt med nya riktlinjer som ger vägledning för användning av återvunna material vid skapandet av nya specifikationer. Det är därför samarbete är så viktigt när vi utvecklar tekniska lösningar. Vi måste alla arbeta tillsammans! säger Mariusz Nowak.
Cirkulär approach i formsprutningsprocessen för fordonsindustrin
Den cirkulära ekonomin kräver ett paradigmskifte och ett nytt perspektiv inom fordonsindustrin. Att omfamna principerna för de 5R:na – Rethink, Refuse, Reduce, Reuse och Recycle – blir avgörande i varje del av tillverkningsprocessen inom fordonsindustrin. Formsprutningsprocessen, en central komponent inom fordonsproduktionen, är en nyckelpunkt för att implementera dessa hållbara metoder. Att övergå till miljövänliga material, optimera resursanvändningen och integrera återvinningsstrategier i formsprutningsprocesser är avgörande steg. Dessa åtgärder möter kraven på en cirkulär ekonomi och bidrar till en grönare framtid med ökad miljömedvetenhet.
– Vi befinner oss i en U-formad cirkulär ekonomi i fordonsindustrin, och vi måste övergå till ett O-format system, säger Mariusz Nowak.
Detta framgångsrika samarbete mellan Simoldes Plastics och Polykemi har inte bara lagt grunden för förändring inom fordonsindustrin utan även öppnat dörrar för fler samarbeten mellan företagen.
Om Polykemi
Högkvalitativa plastcompounds baserat på nyvara och återvunnet
Sedan grundandet 1968 har Polykemi utvecklat och producerat plastcompounds baserade på både nyvara och återvunna råmaterial. Idag består Polykemis och dotterbolaget Rondo Plasts återvunna material av två produktgrupper: REPRO (standardserie) och REZYcom (anpassad serie). Detta innebär att våra kunder får högkvalitativa compounds baserade på återvunna råmaterial som inte bara sparar CO₂-utsläpp utan även har motsvarande tekniska egenskaper som produkterna baserade på nyvara.
*Materialsmart®-konceptet innebär att Polykemi kan presentera miljöpåverkan för sina compounds som tillverkas i deras egna produktionsanläggningar världen över, vilket gör att de kan hjälpa sina kunder att göra det optimala materialvalet.
Läs mer på materialsmart.se
Om Simoldes
Innovativa och hållbara synsätt på plastformning
Simoldes Plastics, en ledande industrigrupp baserad i Portugal med 40 års erfarenhet, specialiserar sig på högkvalitativa plastkomponenter för fordonsmarknaden. Företaget är verksamt internationellt i Europa och Sydamerika och har avancerade tillverkningsanläggningar som säkerställer precision och effektivitet. Deras fokus på lätta, hållbara lösningar går hand i hand med miljövänliga metoder, med betoning på återvinningsbara material och energieffektivitet. Genom kontinuerlig forskning och utveckling levererar Simoldes Plastics innovativa, skräddarsydda produkter och behåller sin position som en pålitlig partner inom plastindustrin.
**Simoldes BOOST-projektet lanserades i april 2021 och är ett av Simoldes Plastics många hållbarhetsprogram. Projektet syftar till att öka andelen återvunna material inom fordonsindustrin.
Läs mer på Boost - Simoldes eller simoldes.com