23948sdkhjf

Vinnande träfiberkomposit, OFK Plast tog hem Plastovationer!

Det blev Karlskogaföretaget OFK Plast AB som vann plasttävlingen Plastovationer! 2007. Det vinnande bidraget är ett s k kabellock av träfiberkomposit. Hederspriser delades ut till Tag Away Devices ApS och Coffee Queen AB.
– Verkligen roligt att vinna, sa OKF Plasts VD Olof Frisk i en spontan kommentar efter prisutdelning som ägde rum i Jönköping. Det här är en produkt som vi arbetat oerhört mycket med och som vi tror har mycket stor potential.
Det kabellock som OFK Plast har utvecklat tillsammans med Swedish Cable Channel System AB i Alvesta används för att skydda kabel som bland annat läggs längs järnvägar. Istället för betong, som hittills använts, har OFK Plast och SCCS utvecklat en profil som extruderas av återvunnen polyeten och utervunnen träfiber.
Juryn för Plastovationer! 2007 konstaterar att ”genom att använda befintlig och beprövad materialteknik på ett nytt och innovativt sätt har OFK Plast inte bara skapat ett helt nytt användningsområde för träfiberkompositer, utan har också kraftigt höjt förädlingsvärdet på ett material med lågprisstämpel. Kabellocket av träfiberkomposit innebär uppenbara fördelar vid installation, montering och service, jämfört med de kabellock av betong som har ersatts.”
Juryn konstaterar också att ”kabellocket, som är helt tillverkat av återvunnen plast och återvunnet trä, har en tydlig miljöprofil. Den låga vikten och, enligt tillverkaren, långa livslängden är också klart miljöförbättrande.”
Juryn bestod i år av professor Mikael Rigdahl, Chalmers, Ulf Bruder, DuPont, Lotta Svärd, Propeller, Torbjörn Egerhag, Materialdepån samt Peter Schulz, Plastforum.

Hederspriser
Två hederspriser delades också ut. Det ena gick till Tag Away Devices ApS och uppfinnaren Staffan Sundström för utvecklingen av ett plastplåster som tar bort oönskade hudflikar, s k skin tags.
”Med insats av lite plast på ett genomtänkt och nyskapande sätt har Tag Away Devices skapat en produkt som enkelt löser ett medicinskt problem. Istället för besök hos sjukvården kan patienten nu enkelt behandla denna hudåkomma själv. Dessutom blir behandlingsresultatet mer skonsamt och bättre än med tidigare använda metoder”, konstaterade juryn.
Det andra hederspriset tilldelades Coffe Queen AB för en serveringsstation för kaffe. Den här typen av serveringsstationer har hittills alltid tillverkats av rostfritt stål men Coffe Queen har utvecklat en variant av plast, som bl a är lättare och mer energisnål.
”Coffe Queen har vågat bryta med en lång tradition av rostfritt stål och därigenom utvecklat en nyskapande kaffetermos/serveringsstation som ger förbättrad ergonomi, konsumentnytta och som inom detta område har unik design. Dessutom har produkten en klar miljöfördel då den förbrukar mindre energi än traditionella nätanslutna termosar”, skriver juryn i sin motivering.

Bildtext: Olof Frisk, VD för OFK Plast AB, glad pristagare i Plastovationer! 2007. Här flankerad av Patric Crafoord, Coffe Queen och Staffan Sundström, Tag Away Devices. Foto: Malin Folkesson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078