23948sdkhjf

Rymdsond återvänder med hjälp av polyetenlina

I ett experiment utfört av den Europeiska rymdstyrelsen, ESA, användes en 30 kilometer lång lina av polyeten tillverkad av DSM för att få en rymdsond att återvända till jorden utan hjälp av raketer.

Experimentet, med namnet YES2, Young Engineers’ Satellite, involverar över 400 studenter från Europa och andra delar av världen. Ett av delexperimenten gick ut på att med hjälp av en lång lina ändra banan hos en kapsel och få den att återvända till jorden på ett sådant sätt att landningsplatsen ska gå att räkna ut.
En kapsel med namnet Fotino kopplades loss från satelliten Foton-M3 med hjälp av en fjädermekanism. När avståndet mellan satellit och kapsel ökat till flera hundra meter blev påverkan från gravitationskraften så stor att den accelererade sonden.
Men experimentet lyckades inte helt, av någon anledning drogs inte linan ut tillräckligt snabbt och nådde aldrig sin fulla längd på 30 kilometer. Istället klippte en säkerhetsmekanism av linan efter 8,5 kilometer. Nu pågår arbetet med att beräkna var kapseln har landat.
Linan som användes tillverkades i DSM:s material Dyneema, en lätt, syntetisk fiber som baseras på polyeten och som är starkare än stål och kevlar. Trots att bara en knapp tredjedel användes blev det ändå den längsta struktur som mänskligheten skickat upp i rymden.

Bildtext: Studenter testar den 30 kilometer långa linan genom att dra ut och rulla ihop den tre gånger. Foto: ESA

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063