23948sdkhjf

Forskare vill få ut det sista ur ketchupflaskan

Tyska forskare från flera olika institutioner har inlett ett samarbete kring problemet med rester i plastförpackningar. Ett problem som inte bara gör sig påmint när man försöker få ut det sista ur ketchupflaskan utan även när förpackningarna ska återvinnas.

Skulle forskarna lyckas minska mängden rester som finns kvar i en förpackning skulle man nämligen samtidigt minska mängden vatten vid tvätt och få ner tidsåtgången, två saker som sparar pengar åt återvinnaren.
Projektet involverar två Fraunhoferinsitut, ett i Freising och ett i Stuttgart, universitetet i München och flera partners från industrin. Cornelia Stramm, en av de deltagande forskarna, hoppas att den yta de jobbar med kommer i bruk om två till tre år.
Vad forskarna gör är att de lägger på en 20 millimeter tjock yta på insidan av förpackningarna. En yta som kommer från ett plasma liknande det från neonlampor. Plasten placeras i en vakuumkammare där man sprutar in gas som antänds med ström.
På så sätt kan man lägga på olika ytor men med väldefinierade mängder av ämnen i gasen som man använder. Men forskarna måste vara försiktiga så att inte materialens egenskaper ändras för mycket. Även om de löser grundproblemet måste det fortfarande gå att tillverka förpackningar av materialet.
Prototyper har tillverkats och kommer att visas på K-mässan.

Foto: Heinz
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.25