23948sdkhjf

Plastfälgar snart verklighet

En bilfälg utsätts för mycket under sin livslängd, inte bara närkontakt med trottoarkanter utan utsätts även för vägsalt och sandpartiklar. Därför testas fälgmodeller mycket noga innan de sätts på bilar. Fälgar av aluminium och stål genomgår väl etablerade standardtester, men vill man tillverka fälgar av fiberarmerad plast är det betydligt mer komplicerat.
Idag har man kommit så pass långt i utvecklingen av plastfälgar att det är fullt möjligt att använda dem kommersiellt. Problemet som återstår är själva typgodkännandet, eftersom befintliga testmetoder för metallfälgar inte kan tillämpas.
Tyska Fraunhoferinstitutet har nu utvecklat ett datorbaserat simuleringsverktyg där man med stor noggrannhet kan förutsäga långtidsegenskaperna hos fälgar under tuffa betingelser. Programmet speglar i detalj vad som händer vid påkänningar i höga hastigheter vid olika temperaturer, vid kurvtagning och andra typer av situationer som en fälg får genomlida. Simuleringsmöjligheten öppnar nya spännande möjligheter inom en nära framtid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062