23948sdkhjf

Efterfrågan på plast fortsätter att öka

Efterfrågan på plast har ökat under senaste åren, och enligt flera företrädare inom branschen kommer den att fortsätta öka. Siffror kring fem procent årligen fram till åtminstone 2010 är realistiska enligt PlasticsEurope.
Men branschorganisationen tror att tillväxten kommer att vara mycket ojämnt fördelad. Asien, Japan borträknat, och Östeuropa är de regioner där man tror på en efterfrågan på över sex procent.
Europa och Amerika får enligt PlasticsEurope en något mindre ökning i efterfrågan på omkring 3,5 procent. I Japan blir den ännu lägre, omkring två procent. Men den globala produktionen av plast kommer att överstiga 300 miljoner ton per år någon gång kring 2010.
John Feldmann, styrelsemedlem i BASF, tror också på en fortsatt hög tillväxt på omkring fem procent. Men han menar att den kommer att hålla i sig åtminstone till 2015. Enligt Feldmann har den årliga efterfrågan ökat med i genomsnitt 5,5 procent varje år sedan 1990.

Plastens möjligheter
En ökande efterfrågan beror till en viss del på nya användningsområden. Peter Orth från den tyska avdelningen av PlasticsEurope menar att man ofta har underskattat tillväxten hos plasten på grund av dess möjligheter.
Han tror att plast kan hjälpa till att öka energieffektiviseringen inom byggbranschen som isolering. Även bilindustrin är ett område där plasten kan få fler användningsområden. Rutor av polykarbonat skulle kunna minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen av växthusgaser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062