23948sdkhjf

Bridgestone skuggas av Michelin

En listning av världens största tillverkare av däck toppas av Bridgestone, men Michelin ligger hack i häl enligt försäljningssiffrorna från 2006. En svensk och en finsk representant återfinns också bland de 40 största på en lista som domineras av tre jättar.
Topplista över däckförsäljning
(miljoner dollar)1Bridgestone19 4002Michelin19 3003Goodyear18 0004Continental6 8005Pirelli4 95618Nokian90039Trelleborg345På listan, som publiceras av Rubber & Plastics News, är det tre företag som särskiljer sig, japanska Bridgestone, franska Michelin och amerikanska Goodyear. De har var för sig en försäljning som är nästan tre gånger så stor som listans fyra, tyska Continental.
Även om företagen på topp tre är ohotade så halkar Goodyear efter sina konkurrenter med en ökning på bara 3,6 procent. Det ska jämföras med Bridgestones 11,1 procent och Michelins 5,1 procent.
De tre stora har tillsammans över hälften av världsförsäljningen. De tio översta på listan har nästan 75 procent av den totala marknaden.
Det är i stort sett oförändrat vad gäller inbördes placeringar i listans toppskikt. De tretton översta företagen på listan har alla samma placeringar som förra året. Först på fjortonde plats kommer en förändring, det är kinesiska Hangzhou som förra året fanns på en 23:e plats.
Det kinesiska företaget ökade sin försäljning med nära 50 procent.

Norden backar
Första nordiska land återfinns på 18:plats, finska Nokian Tyres, ner två placeringar sedan förra året. Svenska Trelleborg på plats 39, men har också backat, från 36:e plats. Men för Trelleborg utgör däcktillverkningen mindre än en tiondel av företagets försäljning, minst av alla 75 företag på listan.
När det gäller antal företag dominerar den asiatiska marknaden stort. Av de sammanlagt 75 däcktillverkare som listas är 11 kinesiska och 10 indiska, dessutom är 5 från Taiwan och 5 från Japan. USA slår sig in på topp fem och representeras av 8 företag.

Källa: Rubber & Plastics News. Foto: Bridgestone
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063