23948sdkhjf

Självläkande plast i mobilskal och rymdfärjor

Skrap och skärsår i huden läker sig självt relativt snabbt och den egenskapen har nu forskare överfört till plast. Något som kan komma till nytta i framtidens rymdfärjor, eller enklare saker som skal till mobiltelefoner.
Forskare vid Beckman institutet vid universitet i Illinois har lyckats skapa en plast som reparera sig själv när den skadas. Hudens läkeförmåga beror på fina kärl i vävnaden. Den självläkande plasten har utrustats med ett cirkulationssystem för att härma huden. Det har forskarna gjort genom att ha en flytande plastlösning i ett ramverk.
När plastens stelnar avlägsnas ramverket och tomrummen fylls med en reparerande vätska. Sedan kan plasten böjas och skrapas.
Tekniken är dyr och kommer antagligen till en början att användas på exempelvis rymdfarkoster. Där skulle den kunna göra nytta och minska antalet riskfyllda rymdpromenader. Andra framtida användningsområden är enkla saker som skal till mobiltelefoner och tv eller bildelar.
Föregångare till den nya uppfinningen har också kunnat reparera sig självt, men bara en gång. Den nya uppfinningen ska kunna laga sig själv upp till ungefär sju gånger sedan bildas en motsvarighet till mänsklig ärrvävnad och processen kan inte upprepas.
Men forskarna jobbar vidare med att införa ännu ett cirkulationssystem som ska bestå av en katalysator som ska förhindra ärrvävnad. Om man dessutom kan fylla på vätskorna efterhand har man en plast som fungerar bättre än mänsklig hud. Åtminstone när det gäller reparationer.

Bildtext: En självläkande plast skulle kunna minska antalet riskfyllda rymdpromenader. Foto: Nasa

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096