23948sdkhjf

Borealis och Hydro Polymers i samarbete med Chalmers

Chalmers utvecklar, tillsammans med bland andra Borealis och Hydro Polymers, miljövänliga plastmaterial i ett kompetenscentrum under namnet PLUS, Plast för ett uthålligt samhälle. Thomas Hjertberg, professor och projektledare, tror att de kan bli först ut på marknaden.
Samarbetet driver flera olika projekt som syftar både till att göra dagens plastmaterial miljövänligare och att studera förutsättningarna för att tillverka plast från förnyelsebara råvaror. Dessutom vill man skapa en konstellation för att driva utvecklingen fram till kommersiell tillverkning.
PLUS är bildat av sex partners, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och Chalmers från forskningssfären, Borealis och Hydro Polymers från industrin samt Västra Götalandsregionen och Business Region Göteborg från det offentliga. Dessutom samarbetar man med andra företag som Tetra Pak och Lantmännen.
Enligt Thomas Hjertberg har intresset accelererat och han tror att företagen inser vinsten med att vara först ut på marknaden. Även om bara fem procent av oljan används till plasttillverkning tror Hjertberg att den miljövänliga plasten verkligen kommer att bidra till en minskning av utsläppen av växthusgaser.

Bildtext: Thomas Hjertberg leder samarbetet PLUS för att utveckla miljövänliga plaster. Foto: Jan-Olof Yxell

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079