23948sdkhjf

Xerox finansierar bioplastforskning

Kopiatortillverkaren Xerox stödjer genom sin Xerox Foundation elva stycken grundforskningsprojekt i USA, Kanada och Europa. Nu får forskare vid en amerikansk institution stöd för forskning kring bioplast.
Det är State University of New York College of Environmental Science and Forestry, SUNY-ESF, som får ett bidrag på nästan 140 000 kronor för att ta fram en billig bilogiskt nedbrytbar plast av restprodukter vid träbaserad etanoltillverkning. Ett bidraget som kan förlängas med två år.
Forskare vid SUNY-ESF arbetar på en process som omvandlar överskottshemicellulosa, som uppstår när cellulosan i träfiber omvandlas till etanol, till bakteriella polyestrar. Material som är termoplaster liknande PET med ett brett användningsområde för produkter som exempelvis dryckesförpackningar, menar Dr Terry Bluhm, huvudforskare på Xerox.
SUNY-ESF kommer att undersöka möjligheterna att öka den kommersiella potentialen av bakterie-polyestrar samt hemicellulosa. De hoppas på att utveckla en tillverkningsprocess som förbättrar avkastningen samtidigt som den ökar produktionen och minskar kostnaderna.
Xerox Foundation är ett 20 år långt innovationsprogram med syfte att främja samarbete mellan universitet och industri.

Foto: Xerox

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081