Polymerteknik förbättrar solceller
Nobelpristagaren Alan Heeger vid universitetet i Santa Barbara har tillsammans med Kwanghee Lee vid Gwangju Insitutet i Korea utvecklat en ny så kallad tandemsolcell med högre effektivitet än tidigare.
Alan Heeger fick nobelpriset i kemi 2000 tillsammans med Alan MacDiarmid och Hideki Shirakawa för upptäckten och utvecklandet av ledande plaster. De halvledar material som används i de nyutvecklade solcellerna har sitt ursprung i de prisbelönta upptäckterna.
Tandemcellerna är uppbyggda av två delar som består av flera lager plastfilm. De båda delarna samverkar för att fånga upp energi från så stora delar av solens spektrum som möjligt. Och eftersom de kan fånga upp både vid långa och korta våglängder så ökar effektiviteten i den nya cellen till 6,5 procent.
Solcellerna som bygger på organisk teknik har en bit kvar till de oorganiska. En traditionell solcell med kisel har en verkningsgrad i storleksordningen 20 procent. Men de nya cellerna är ändå dubbelt så effektiva som för bara några år sedan.
Dessutom är tandemtekniken potentiellt billigare att producera. Enligt forskarna ska det vara enkelt att utveckla teknik för att tillverka stora ark av plastfilmen och samtidigt ytbehandla den.
Bildtext: Den nya solcellen med plastfilm är effektivare än föregående generationer, men har en bit kvar till kiselcellen. Foto: Alan Heeger