Bioplast blir vattentät med skaldjur
Forskare vid Sheffield Hallam university ingår, med 35 andra forskningsinstitut och universitet från 13 europeiska länder, i projektet Sustainpack som ska utveckla bland annat bioplast för matvaror. För att plasten ska tåla vatten tar man hjälp av skaldjur.
Chitosan används oftast som näringsmedel och som skydd mot svampangrepp på växter. Ett annat användningsområde är som en del av filtreringsprocessen vid vattenrening och för klarning av vin. Det har också gjorts försök att lansera ämnet som ett effektivt bantningspreparat, men vetenskapligt stöd för effekten saknas.
Projektet, som är på fyra år, har målet att uppmuntra användningen av förpackningar av miljövänliga material och minska användningen av oljebaserade förpackningar. Till sitt förfogande har man en budget på 36 miljoner euro varav hälften kommer från EU.
Enligt Chris Breen, professor vid Sheffield Hallam, använder den typiske europeiske konsumenten tio till tjugo olika förpackningar varje dag. Förhoppningen är att de miljövänliga förpackningarna ska vara en standard inom industrin 2015.
Bildtext: Chitosan är ett ämne som utvinns ur skaldjur. Förhoppningen är att det ska kunna göra bioplastförpackningar vattentäta. Foto: Cefaclor, Wikipedia