23948sdkhjf

Det stormar kring Norsk Hydro

Avvecklingen av optionsprogram hos oljebolaget Norsk Hydro gav ledningen miljonutdelning. Men kritik från den norska staten, som är huvudägare, fick styrelseordförande Jan Reinås att avgå. I ett försök att rädda situationen och sitt eget arbete har nu vd Eivind Reiten avsagt sig 7,8 miljoner norska kronor.
LÄS ÄVEN
» Hydro Polymers säljs till Ineos
» Hydro Polymers byter namn till KerlingDet motsvarar halva marknadsvärdet på de optioner som delades ut 2005 och 2006. Reiter får trots det ut ungefär 19,9 miljoner norska kronor, ungefär 23 miljoner svenska. Övriga styrelsemedlemmar har sagt sig villiga att avsäga sig 30 procent av marknadsvärdet, sammanlagt nästan 15 miljoner svenska kronor.
Totalt låg den ursprungliga utbetalningen på drygt 240 miljoner svenska kronor. Eivind Reiten skulle dessutom få en löneökning på 20 procent och 10 miljoner i höjd pension.

Statlig inblandning
Anledningen till utdelningen var ett beslut att avveckla Hydros optionsprogram. Beslutet togs efter påtryckningar från den norska staten som äger 43 procent av företaget. Men staten i egenskap av bland andra Näringsminister Dag Terje Andersson reagerar och varnar för att hela styrelsen kan komma att bytas ut.
Det har också framkommit enligt norska medier att vd Eivind Reiten planerade upplösningen av options- programmet till juli eftersom han trodde att nyheten snabbt skulle blåsa över.
Istället har det pågått i över två veckor och fick igår konsekvensen att styrelseordförande Jan Reinås avgick. Tillsvidare kommer styrelsemedlemmen Elisabeth Grieg ta över som ordförande.
Enligt norska analytiker skulle även Reitens avgång vara en katastrof för företaget. Oddvar Bjorgan, analytiker på ABG Sundal Collier, menar att anledningen till att Norsk Hydros aktier fallit mer än Statoil och andra europeiska oljeaktier är att marknaden ogillar statlig inbladning i bolagets skötsel.
Det återstår att se om Reitens avsägning av 7,8 miljoner räcker för att han ska få sitta kvar, eller om han anses medansvarig till värderingen av optionsprogrammet.

Bildtext: Norsk Hydro har hamnat i blåsväder efter att en avveckling av optionsprogram gett styrelsen mångmiljonbelopp. Hittills har styrelseordförande Jan Reinås (t.h. Foto: Kåre Foss) avgått och vd Eivind Reiten (t.v. Foto: Jo Michael) minskat sin utdelning.
Dotterbolaget Kerling/Hydro Polymers, som har verksamhet i Stenungssund (överst Foto: Terje S. Knudsen) och är en stor aktör på den nordeuropeiska marknaden för bland annat polyvinylklorid (PVC), såldes tidigare i år till Ineos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11