23948sdkhjf

Arabiska Adnoc tar över Covestro

Covestro AG har tecknat ett investeringsavtal med vissa företag i arabiska Adnoc Group (Abu Dhabi National Oil Company).

Aktieägarna i Covestro kan dock fortfarande stoppa det arabiska oljebolagets övertagandet. Enligt avtalet ska styrelsen, anställda och huvudkontoret i Leverkusen sitta kvar till 2028.

Adnoc International Tyskland avser att lämna ett kontanterbjudande på 62,00 euro per aktie till Covestros aktieägare. Det motsvarar ett totalt belopp på 11,7 miljarder euro (cirka 128 miljarder kronor), rapporterar Covestro. 50 procent av aktieägarna måste godkänna detta erbjudande.

Sultan Ahmed Al Jaber, vd och koncernchef för Adnoc, ser Covestro som en "världsledande industriell pionjär inom kemikaliesektorn" som förlitar sig på "state-of-the-art teknologier som artificiell intelligens".

– Detta strategiska partnerskap, är en idealisk kombination. Det passar sömlöst in i Adnocs strategi för hållbar tillväxt med målet att vara framtidssäker, liksom vår vision att bli ett av världens fem största kemiföretag, uppger sultanen vidare.

Vad står då att läsa i avtalet?

Investeringsavtalet löper till slutet av 2028. I det har Covestro och vissa dotterbolag till Adnoc Group, inklusive Adnoc International, kommit överens om de viktigaste hörnstenarna i partnerskapet. I synnerhet innehåller avtalet ett antal åtaganden från Adnoc International för att upprätthålla Covestros befintliga affärsverksamhet, bolagsstyrning och organisationsstruktur.

Adnoc International har försäkrat Covestro om sitt fulla stöd för Covestros strategi "Sustainable Future" och vill stödja Covestro fullt ut i att implementera den ytterligare. För detta ändamål ska Adnoc International Germany teckna nya Covestro-aktier till erbjudandepriset genom att öka aktiekapitalet med 10 procent under en förenklad teckningsrättskommitté, som kommer att utfärdas vid genomförandet av transaktionen, så att det till ett erbjudandepris på 62,00 euro kommer att finnas ett kassainflöde på 1,17 miljarder euro (cirka 12,8 miljarder kronor), som Covestro kommer att kunna använda för att ytterligare främja implementeringen av sin tillväxtstrategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078