23948sdkhjf

Industrikrisen i Tyskland skapar oro i Sverige

Den svaga kronan, en utdragen lågkonjunktur och ett Tyskland i ekonomisk kris innebär utmaningar för svensk innovations- och kemiindustri.

Plast-, gummi- och kemiföretagen lyckas under årets andra kvartal försvara förväntade försäljningsvolymer, men uppåtrekylen har skjutits fram. Det skriver Ikem i ett pressmeddelande.

Fjolårets volymer inom plast-, gummi- och kemiindustrin försvarade eller växte svagt under Q2 2024. Tyvärr finns heller inga förväntningar om förbättrade utsikter under de kommande sex månaderna, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Ikem.

– En svag krona lyfts ofta fram som en framgångsfaktor för svensk industri. Det är dock inget som våra återkommande undersökningar bland svenska kemiföretag bekräftar. Andelen vinnare äts istället upp av andelen förlorare på en svag krona, säger Eckerdal.

Innovations- och kemiindustrin ligger först i de flesta värdekedjor och producerar nödvändiga insatsvaror till all övrig industri. Tyskland utgör den viktigaste exportmarknaden och den tyska ekonomins omfattande utmaningar är ett växande orosmoln för Ikems medlemmar.

– Dessutom lider den tyska ekonomin av en försämrad internationell konkurrenskraft till följd av de höga energipriser, en ökad arbetslöshet och snabbt stigande arbetskraftskostnader. En majoritet av Ikems medlemsföretag kommer på sikt få möta konsekvenserna av Tysklands utmaningar, säger Eckerdal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078