Vilka egenskaper har framtidens gröna verktygsstål?
I stålverket i Luleå eldas det just nu med koks för att värma masugnen, men innan år 2030 ska man ställa om. Då ska masugnen bort och ersättas med en eldriven ljusbågsugn.
En förändrad tillverkning kan också leda till förändrat stål. Detta är något som forskare vid Luleå Tekniska Universitet ska undersöka, skriver TV4.
– Vi kommer titta på olika värmebehandlingar, där vi får fram olika egenskaper, vi kommer mäta styrka och hårdhet osv och titta på slitageegenskaper för det här materialet, säger projektledaren Jens Hardell.
Projektet ska löpa över tre år och beräknas sysselsätta över 30 personer. Då det fossilfria stålet ska tillverkas av en koldioxidfri, renare och mer föräldrar järnråvara hoppas forskarna på goda resultat.
– Vi ser framför oss ett bra material som definitivt kommer motsvara kraven från marknaden, och förhoppningsvis även bättre, säger Jens Hardell till TV4.
På frågan varför det är intressant att titta närmare på stålets egenskaper svarar Jens Hardell att det är viktigt att veta hur materialet beter sig.
– Det är viktigt att vi känner materialet så bra vi bara kan innan vi har framställt färdiga komponenter som monteras in i en bil eller en bro.