23948sdkhjf

Ändrad inriktning ett lyft för HGF

Under 2022 tog Halmstads Gummifabrik, HGF, en ny inriktning. Med starkt fokus på specialprodukter mot nordiska industrikunder ska röda siffror bli svarta under 2023, samtidigt som försäljningen ska växa med 100 miljoner kronor.

När finanskrisen 2008 slog till globalt, stod bilindustrin för drygt 2/3 av HGFs omsättning. Över en natt blev det väldigt tydligt hur extremt känslig fordonsindustrin är för svängningar.

- Finanskrisen gjorde att vi insåg att HGFs inriktning måste bli en annan. Att vi måste satsa på nordisk industri där vi kan tillföra mer värde, säger Christian Kiks, vd för Halmstads Gummifabrik.

Sakta men säkert påbörjade HGF arbetet med att reducera sin omsättningsandel mot bilindustrin. Samtidigt började det bygga en organisation med fokus på att öka kunskapen inom andra segment. HGF hade på den tiden, vid sidan av fabriken i Halmstad, även två produktionsenheter i Lettland.

- Hösten 2019 hade vi reducerat omsättningen mot bilindustrin så pass att vi tog beslut om att avveckla den helt, och i stället fokusera på specialprodukter mot nordiska industrikunder. Samtidigt togs beslut att lägga ner de lettiska enheterna, säger bolagets försäljningschef Stefan Borg.

Då hade HGF en omsättning på drygt 156 MSEK. Resultatet var negativt sedan ett par år tillbaka. Målsättningen var att skutan nu skulle vändas mot vinst, men så kom pandemin.

2022 blev i stället det år som HGF väntat på. Omsättningen landade på 167 MSEK. Någon vinst blev det dock inte till följd av kostnaderna för nedläggningen i Lettland året före, samt på grund av kraftfullt ökade elkostnader. Dock skrevs kontrakt med en ny nordisk kund inom området förnybar energi, som passade som hand i handske för HGF och dess nya inriktning.

För 2023 har HGF lagt en budget på 267 MSEK. Att budget lagts 100 miljoner högre än i fjol beror på den nya kundens produkttillskott. I år kommer HGF även att visa ett positivt resultat.

- Exakt hur stort det beräknas bli vill jag inte uttala mig om, men någonstans mellan fem och tio procent, säger Christian Kiks.

2022 blev i stället det år som HGF väntat på.

Produkterna som ska göra det möjligt är tre varianter av tätningar, vilka alla är närmare 2000 millimeter i diameter. Exakt var de ska användas vill Christian Kiks inte avslöja mer än att de ska sitta i kundens maskiner, för en viss typ av förnybar energi.

Tätningarna består alla av en solid metallring, en fiberduk samt en tätande läpp av EPDM. EPDM-kvaliteten är kundunik och blandas hos HGF. Vid tillverkningen förvärms metallringen i en ugn, vilken servar produktionscellens tre vertikalpressar med ringar. Med hjälp av en semiautomatisk jigg läggs ringen in i verktyget. Fiberduken, som även den har en diameter på nära nog 2000 millimeter, placeras och centreras i verktyget som nu stängs. Gummimaterialet injiceras och metallringen kapslas in samt nyper sig fast i fiberdukens ytterkanter till en unik tätning. När pressen öppnar lyfts slutprodukten ut semiautomatiskt med hjälp av en annan jigg och hängs upp i en wire. Från detta flyttas sedan tätningen till en sidocell där en 5-axlig robot avlägsnar skägg, avsynar och mäter produkten med laser samt skickar den vidare för automatisk packning.

- Automationsgraden är hög redan idag, men när produktionslinje nummer två väl är på plats under våren 2024 kommer även materialhanteringen (laddning och plundring) att automatiseras, säger Stefan Borg.

För projektet investerade HGF under 2022 i två applikationsspecifika, vertikala injektionspressar på vardera 6 liter. Varje pjäs väger 70 ton och har lyfts in via taket. En tredje press anländer i september i år. Denna kommer att länkas till den produktionslinje som de två andra pressarna tillhör. Christian Kiks säger att investeringen per produktionslinje är mellan 50 och 60 MSEK. Under nästa år kommer ytterligare en produktionslinje byggas upp med tre motsvarande vertikala injektionspressar. Dessa är beställda och planeras anlända våren 2024.

Stefan Borg säger att 40 000 tätningar årligen, motsvarande cirka 300 ton gummiråvara, kommer produceras i produktionslinjen när den tredje pressen är på plats.

- När den produktionslinje nummer två är på plats kommer kapaciteten dubblas till 80 000 tätningar årligen. Tanken är att linjerna då ska köras i 3-skift, säger han.

- Produktionslinjen är fulltecknad året ut. Därför är vi redan nu ganska säkra på tillskottet med 100 miljoner kronor i omsättning för 2023, säger Christian Kiks.

Hur många år de två produktionslinjerna och dess kapacitet kommer att räcka för att täcka kundens behov av energislaget i framtiden, är enligt Christian Kiks svårt att säga.

- De indikationer vi fått är vi i framtiden troligtvis kommer behöva bygga upp kapacitet även på annan plats i världen. Kunden vill att vi då även finns med lokalt. Så om fem år från nu befinner vi oss nog på fler platser i världen än Halmstad. Då har även omsättningen ökat rejält, säger Christian Kiks.

HGF i korthet

·Bolaget: Grundades 1948.

·Ägare: Jan Johansson till 50,5 procent och ytterligare tre personer.

·Personal: Cirka 100 anställda inklusive inhyrd personal.

·Maskinpark: 13 kompressionspressar och 18 injektionsmaskiner, från riktigt små skottvolymer upp till 17 kilo.

Blandningsavdelning: Blandare på 120 liter i vilken HGF producerar ämnen (plattor och strips). Allt används i egen regi, inget säljs externt. Material som körs mest är SBR och EPDM

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078