Formpac AB går i graven
2017 förvärvade danska Sky-Light A/S det svenska förpackningsföretaget Formpac AB. Under de två följande åren löpte allt på friktionsfritt, uppger Sky-Lights vd och koncernchef Søren Kjær Larsen, till Plastforum. Men 2019 när EU:s engångsplastdirektiv infördes skapades ett juridiskt hinder för de två synergier som låg till grund för förvärvet 2017.
Sky-Light A/S tillverkar livsmedelsförpackningar i PET. När bolaget 2017 förvärvade Formpac fanns det fanns betydande synergier mellan de två företagen, säger Kjær Larsen till Plastforum. Formpac hade utvecklat en unik metod och process för att packa en plastsked (tillverkad av Formpac) i ett plastlock (tillverkat av Sky-Light) för ett "lock med sked"-koncept, en bekvämlighetslösning som applicerades på yoghurtbägare runt om i hela Norden.
När EU:s engångsplastdirektiv infördes skapades ett juridiskt hinder för Formpac:s lösning; "lock med sked", då man inte längre kunde sälja en lösning med plastsked. Efter ett stort utvecklingsarbete kring en hållbar pappsked, som innefattade patent- och mönsterskydd, samt anpassning av produktionsapparaten, blev det åter möjligt att erbjuda "lock med sked" fast då med skedar i andra material, t.ex. trä-, bambu och papp. Marknaden återgick dock aldrig till sin tidigare nivå och bristen på försäljning samt de höga utvecklingskostnaderna gjorde att en flytt till Varde i Danmark, blev den enda vägen att gå, uppger Søren Kjær Larsen.
Vid nedläggningen av Formpac i Kungälv erbjöds dess 22 medarbetare anställning på Sky-Light i Danmark, men ingen valde att anta erbjudandet.
- I stort sett alla har dock hittat en ny anställning i Sverige med hjälp av IF-Metall, uppger Søren Kjær Larsen.
Att flytta Formpac:s produktion till Sky-Light:s anläggningar i Varde har för ägaren dock bidragit till rationalisering av processer och transporter, vilket i sin tur inneburit en mer hållbar ekonomi för de produkter som tidigare producerades i Sverige, uppger han.
Sky-Light kommer att fortsätta leverera alla typer av "lock med sked/gaffel" av trä, bambu eller kartong, som ska marknadsföras enligt EU:s engångsplastdirektiv, samt fortsätta med plastskedar utanför EU.