23948sdkhjf

Hög beläggning vid svensk testbädd

För snart ett år sedan, närmare bestämt i september 2021, invigdes Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning. Som ansvarig står forskningsinstitutet Rise i Piteå.

– ­­Vi har kört nära 600 timmar i testbädden under första halvåret och det är dubbelt så mycket som vi hade budgeterat för. Det ser bra ut även för det kommande halvåret, säger David Engberg, projektledare på Rise.

I testbädden har det utförts totalt 12 projekt. Syftet med testbädden är att allt fler industrier ska kunna ta nästa steg och utveckla hållbara kompositkomponenter som är lätta och energieffektiva. Som det ser ut idag kännetecknas kompositindustrin av flexibilitet och låga volymer - men detta vill RISE ändra. Förhoppningen är att till exempel fordonsindustrin ska kunna använda sig av denna typ av tillverkning.

– Vi ser just nu ett ökat intresse från biltillverkare som är intresserade av att göra sina elbilar lättare för att öka räckvidden, säger Daniel Berglund.

Under 50 år har det skapats ett kluster av kompositföretag runt Piteå.  För att bevara den kunskap som finns i området bildades Swedish Composite Innovation Cluster år 2017. Klustret består av åtta verksamma partners inklusive Rise.

– Det är en stor fördel att testbädden finns i den här miljön där vi har företag med en mix av kompetenser och där vi på Rise fungerar som en teknikutvecklare, säger Daniel Berglund.

Linnea Assmundson, innovationsledare på Piteå Science Park, tillägger:

– Testbädden skapar förutsättningar för positiva synergieffekter även lokalt med nya etableringar i Piteå och avknoppningar från våra lokala företag. Nu kan företagen testa och utvärdera sina idéer på ett kostnadseffektivt sätt och det kommer att generera affärer framgent.

Nu är ambitionen att nå ut i Europa.

– Vårt mål är att få fler EU-finansierade projekt och utveckla en unik innovationsmiljö för hållbara kompositer som inom två år kan konkurrera med ledande testbäddar i Europa och därigenom attrahera fler europeiska kunder, säger Daniel Berglund.

Mer information om testbädden för hållbar komposittillverkning

Rise testbädd för hållbar komposittillverkning är unik i sitt slag i Norden och en viktig komponent i industrins omställning. Anläggningen ger företag och forskare helt nya möjligheter att testa och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser för framtiden. Hjärtat i testbädden utgörs av en servohydraulisk press från den svenska tillverkaren AP&T. Den 160 ton tunga pressen är framtagen specifikt för högvolymstillverkning av fiberkompositer, har en presskapacitet på 1200 ton och är digitaliserad för att kunna följa tester och ta del av utfall på distans. Testbädden innefattar hela kedjan, från råmaterial till färdig produkt.

Källa: Rise

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078