Sveriges första anläggning för kemisk plaståtervinning
Samtidigt inleds ett samarbete med Svensk Plaståtervinning gällande den plast som ska återvinnas mekaniskt.
- Med samarbetet kommer mer plast att återvinnas cirkulärt, där materialets ursprungliga värde och kvalitet bevaras. Samarbetet har stor potential när det gäller minskade CO2-utsläpp, skriver Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
— Världen, och Sverige, behöver öka tempot mot en cirkulär ekonomi. För plastavfall är nyckeln cirkulär återvinning. Det skapas främst genom effektiv sortering där mekanisk återvinning tillämpas i första hand, och kompletteras med kemisk, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Den plast som Borealis ska återvinna kemiskt kommer att ha samma höga kvalitet som den som är producerad av fossil råvara. Det gör att den återvunna plastråvaran kan användas på nytt, till bland annat hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedel, som har stränga kvalitets- och säkerhetsbestämmelser som inte alltid kan uppfyllas av mekaniskt återvunnet material.
— Tillgång till plastavfall är en viktig förutsättning för den anläggning för kemisk återvinning som vi planerar för i Stenungsund. Plastavfallet blir till pyrolysolja som sedan används som råvara i våra fabriker för att tillverka ny plast, som gradvis ersätter fossil råvara. Ett viktigt steg för oss mot ökad cirkularitet av våra produkter. Vi samarbetar också med andra partners för att säkerställa tillräckligt med plastavfall, säger Marcus Kierkegaard, verksamhetschef, på Borealis krackeranläggning.
Den nya anläggningen ska byggas i Stenungsund och beräknas vara i drift 2025. Tills dess pågår ett nära samarbete mellan Svensk Plaståtervinning och Borealis, med målet att skapa Sveriges första kemiska återvinning av förbrukade plastförpackningar från hushåll.