23948sdkhjf

Konjunkturmätaren pekar på höjda priser

– PMI-total backade i december för tredje månaden i rad till 62,1 från nedreviderade 63,1 i november.

– Även om tillväxttakten i industrin har dämpats under de senaste månaderna är det alltjämt en robust och motståndskraftig industrikonjunktur som framträder trots utbudsstörningar och en ökad osäkerhet kring smittspridningen av omikron och dess effekter på konjunkturen, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett meddelande och fortsätter:

– Nedgången i december kom främst från orderingången men även lager och leveranstider hade en dämpande effekt på PMI-total. Sysselsättningen ökade men även produktionen, om än marginellt. Noterbart i undersökningen är att lagerinköpen stiger i industrin, vilket kan tyda på uppbyggnad av säkerhetslager för att gardera sig mot leveransstörningar och brist på insatsvaror.

Produktionsplanerna i tillverkningsindustrin andas alltjämt om optimism även om indexet backade i december till 73,7, vilket är i linje med genomsnittet för 2021.

Prisökningar från leverantörsledet är fortsatt utbrett även om index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk för andra månaden i rad till 87,9 i december. Något som tenderar att leda till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna.

Inköpschefsindex - Purchasing managers index, PMI är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och branschorganisationen Silf.

Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel.

Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.

Undersökningen till detta inköpschefsindex för tillverkningsindustrin gjordes mellan 6–27 december.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078