23948sdkhjf

I ljuset av Corona

Redan före pandemin kunde vi i Sverige se tecken på olika branschers hemvändarlust, inte minst från Kina. Pandemin har därefter bidragit till att än fler företag börjat ta hem känslig produktion till Sverige, eller i vart fall till Europa.

Bristen på halvledare, vissa medicintekniska komponenter, insatsråvaror och plastråvaror är bara några exempel på varor som fått industrin att vakna till liv och gett en insikt om vår sårbarhet när en stor del av alla produkter tillverkas på andra sidan jordklotet.

Att transportkostnaderna från Asien till Europa skjutit i höjden och nära nog fyrdubblats sedan årsskiftet är en annan bidragande del i hemvändarintresset. Plötsligt är vinstmarginalen inte lika påtaglig, men framför allt så har risken att inte få hem sitt gods i tid ökat.

Virusets globala framfart har helt enkelt satt fingret på hur sårbara våra globala produktionskedjor är. Och det finns svenska underleverantörer som delger att de starkt börjat fundera på att flytta hem hela eller delar av sin produktion från Kina till Sverige.

-I kriser blir människor ofta innovativa och svensk plastindustri är över lag duktig på att investera i ny teknik. Jag tror faktiskt att Corona på sikt kan ha varit bra för Sverige, sa Alexander Blad, vd och ägare till A-Plast Gruppen, när vi helt nyligen gjorde en intervju med honom.  

Även jag tror att pandemin på sikt kommer att ge positiva ringar på vattnet och gynna såväl svensk som europeisk industri. Svensk tillverkande industri har tagit stora steg mot att automatisera och digitalisera manuella processer de senaste fem åren. Så visst är industrin rustad för ett produktionsåtertagande.

Malin Folkesson, chefredaktör Plastforum.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5