23948sdkhjf

Projekt om framtidens kemiråvara

Har den petrokemiska och kemiska industrin själva lösningen på den hotande klimatkrisen? Nu ska ny teknik som fångar upp koldioxid från industriella utsläpp utvecklas i ett gigantiskt forskningsprojekt.

Projektet heter PyroCO2 och finansieras av EU inom ramen för European Green Deal. I projektet ska teamet inte bara fånga upp koldioxid utan också omvandla gasen till en mängd basråvaror för produkter i kemiindustrin, bland annat plaster.

Projektet genomförs av ett konsortium bestående av 20 ledande industri- och forskningspartners från 11 länder.

Målet är att demonstrera ny teknik för att skapa värde från industriella koldioxidutsläpp samtidigt som hållbarheten i den europeiska kemiindustrin förbättras. Europeiska kommissionen finansierar projektet med 40 miljoner euro för att göra ländernas ekonomi hållbar och klimatneutral 2050.

– Vi är glada över att äntligen kunna börja vårt ambitiösa arbete som syftar till att vara en ”game-changer” för kolintensiv industri i Europa. Detta kommer att kunna skapa värdefulla produkter från koldioxidutsläpp och täcka behovet av minskat koldioxidavtryck samtidigt som industrin bibehåller sin konkurrenskraft och blir en del av klimatlösningen, säger seniorforskaren Alexander Wentzel på Sintef, som samordnar projektet.

PyroCO2 -projektet kommer att etablera och demonstrera en innovativ plattform för CCU som omvandlar industriell CO2 till kemiska byggstenar med ett nytt bioteknologiskt tillvägagångssätt. Dessa kan sedan omvandlas till ett brett sortiment av produkter som använder katalysatorer.

Detta kan i sin tur vara en råvara för produktion av produkter som komponenter för färg och plast, syntetiska bränslen, samt återvinningsbara eller biologiska nedbrytbara material som vanligtvis produceras från fossila kolväten, menar forskarna.

Det femåriga projektet kommer att bygga och driva en anläggning som kan att fånga 10 000 ton industriell koldioxid per år, vilket motsvarar de årliga koldioxidutsläppen från 2 200 bilar och använda det för att producera kemikalier.

– Vi är stolta över att få delta i ett projekt som både fångar upp koldioxid och skapar mervärde och nya produkter, säger Thor Kamfjord, direktör för hållbar utveckling, Norner.

PyroCO2-fabriken kommer att ligga vid det industriella klustret i Herøya Industrial Park i Porsgrunn, som innehåller flera kolintensiva industriföretag. Här kommer processen också att gynnas av nästan 100 procent förnybar el och komplettera de pågående projekten för storskalig koldioxidavskiljning och lagring (CCS) i Norge.

När projektet har lyckats visa detta, ser man framför sig att detta kan skalas upp och bli en modell för andra kolintensiva industrier i Europa och i övriga delar av världen.

PROJEKTET

  • Projektperiod: 1 oktober 2021 till 30 september 2026.
  • Budget: nära 44 miljoner euro, varav 40 miljoner euro är EU -medel.
  • Partners: SINTEF (koordinator, NO), SecondCircle (DK), Danmarks tekniska universitet (DK), Arkema Frankrike (FR), Le National Center de la Recherce Scientifique (FR), Karlsruher Institut für Technologie (DE), Ciaotech SRL (IT), Axelera (FR), Firmenich SA (CH), NORCE Norwegian Research Center AS (NO), Herøya Industrial Park (NO), Chalmers tekniska universitet (SE), Bioprocess Technology (ES), Norner Research (NO), SCG Chemicals (TH), Johnson-Matthey PLC (UK), Ranido SRO (CZ), NextChem SPA (IT), Ecoinnovazione SRL (IT), Vestfold och Telemark County Municipality (NO).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078