23948sdkhjf

Svensk Plaståtervinning gör megasatsning

Site Zero, så lyder namnet på den jätteanläggning för sortering och återvinning av plastförpackningar som planeras i Motala till 2023.

Vid en pressträff den 31 augusti presenterade Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson planerna på en kraftig utökning av den anläggning som redan idag är Europas största och modernaste för sortering av plastförpackningar.

- Vår vision är att alla plastförpackningar ska återvinnas och med den här utbyggnaden kommer det att bli möjligt. Vi fördubblar kapaciteten till 200 000 ton per år i en anläggning som kommer att bli 60 000 kvm stor. Vi går från dagens i huvudsak fyra fraktioner till att kunna sortera ut tolv olika plastfraktioner, sade Mattias Philipsson och tillade att de förpackningar som inte går att återvinna mekaniskt, kommer att gå till kemisk återvinning via samarbeten med aktörer på detta område.

- Genom ett samarbete med en norsk aktör kommer vi också att se till att den allra sista fraktionen, som fortfarande måste energiåtervinnas, kommer att förbrännas med CCS-teknik, vilket innebär att koldioxiden fångas in och lagras i marken.

Visionen är att bedriva plaståtervinning i stort sett utan klimatpåverkan.

- Det är bakgrunden till namnet Site Zero. Vi har gjort klimatberäkningar som visar att 96 % av de CO2-utsläpp som insamling och återvinning av plastförpackningar ger upphov till kommer från förbränning. Klimatpåverkan från återvinning måste alltså minska och det kommer den att göra med denna nya anläggning, konstaterade Philipsson.

Det handlar totalt om en investering på ca en miljard kronor. 180 miljoner kronor kommer i form av ett stöd från Klimatklivet, medan resten är lånefinansierat. Satsningen kommer också att innebära ett hundratal nya arbetstillfällen i Motala.

- Vi kommer också att förbereda för att installera egen kapacitet för tvättning och granulering av plast och när det är klart så kommer vi alltså att ha ett slutet kretslopp för svenskarnas använda plastförpackningar som blir material som sedan kan erbjudas svenska plastbearbetare, sade Philipsson också. Dessa förberedelser sätts igång 2023 och tvättning/granulering väntas kunna tas i drift 2025.

En stor del i visionen att kunna återvinna utan klimatpåverkan är en satsning på solceller på anläggningens tak.

- Vi har 85 000 kvm tak på fastigheten och planen är att i möjligaste mån utnyttja allt detta till solpaneler, berättade Mattias Philipsson.

En fråga på pressträffen gällde huruvida satsningen kommer att leda till högre förpackningsavgifter?

- Nej, det ser vi inte. På sikt ser vi snarare det omvända i och med att intäkterna för den återvunna plasten kommer att öka, samtidigt som det sannolikt kommer att bli väsentligt dyrare framöver att förbränna plast.

Mattias Philipsson konstaterade till sist också att ansträngningarna att få konsumenterna att sortera bättre måste fortsätta och att även producenterna måste se till att designa sina förpackningar för en enkel återvinning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08