23948sdkhjf

Svenska Project Air får 30 miljoner euro

Project AIR är ett industriellt koncept som handlar om att framställa metanol från infångad koldioxid samt att ta hand om restströmmar och göra om dessa till hållbara insatsvaror. 

Projektet genomförs av kemikoncernen Perstorp i samarbete med Uniper och Fortum. Målet är att minska koldioxidutsläppen med upp till en halv miljon ton årligen. Projektet har nu tilldelats cirka 30 miljoner euro (motsvarande 225 MSEK) av Energimyndigheten. 

Metanol är en av de viktigaste råvarorna för den kemiska industrin och hittills finns inga konkurrenskraftiga källor till hållbar metanol på marknaden, skriver Perstorp i ett pressmeddelande. 

Planen är att skapa en förstklassig, storskalig, kommersiell, hållbar metanolanläggning i Stenungsund som använder en CCU-process (Carbon Capture and Utilization) för att omvandla koldioxid, restströmmar, förnybart väte och biometan till metanol. Det förnybara vätet kommer att produceras i en ny elektrolysanläggning, vilken kommer att bli världens största vätelektrolysenhet för produktion inom kemisk sektor. 

Projektet syftar till att ersätta de 200 000 ton fossil metanol som Perstorp årligen använder i Europa som råvara för kemiska produkter. Målet är att börja producera hållbar metanol 2025. Ett slutgiltigt beslut om vilka projekt som kommer att finansieras av EU: s innovationsfond förväntas senare i år. 

-Jag är stolt över vad vi hittills har uppnått tillsammans med våra partners, säger Jan Secher, vd och koncernchef för Perstorp. 

Läs vår intervju med Jan Secher i senaste numret av Plastforum, där Jan Secher även svarar på frågan “om varför kaprolaktonverksamheten avyttrades 2018 och om framtiden för kemikalier mot plastbranschen inom Perstorp”.   

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094