23948sdkhjf

Leverantören flyttar in hos kund

Viplast har tagit beslut om att flytta in hos sin största kund, SinkabergHansen. 

Med produkten, vilken till 98 procent består av luft, tillkommer ett 15-årigt kontrakt och en investering på 75 miljoner norska kronor (cirka 76,2 miljoner svenska kronor). 

Redan nu, drygt ett år innan den nya förpackningsfabriken startar upp på Marøya i Norge, är kontraktet klart. I början av 2022 kommer Viplast att producera knappt hälften av sin totala produktion i en helt ny anläggning, vilken ägs av kunden och där det lossar och förpackar sin lax. 

Viplast bygger sin nya fabrik vägg i vägg med laxfabriken. När produktionen tar fart kommer bolaget då att dagligen producera cirka 20 000 EPS-lådor med tillhörande lock. Fram tills dess att den nya anläggningen står klar måste emballaget fortsatt transporteras till ön Marøya, söder om Rørvik 

Svein Ivar Larsen, styrelseordförande i Viplast, är nöjd med avtalet som gäller produktion i 15 år fram till 2037 - och med möjlighet till förlängning för perioder om fem år. 

-Att flytta vår produktion till kundens laxfabrik är en bra lösning. Idag transporterar vi emballagen 30 mil längs landsvägen, vilket är irrationellt när förpackningarna istället kan produceras vägg mot vägg. Det sparar kostnader, miljö och ger en leveranssäkerhet för båda parter, säger Svein Ivar Larsen. 

Han betonar dock att cirka 50 procent av de cirka 4,5 miljoner lådor vilka produceras årligen, fortsatt kommer att produceras i norska Garstad där Viplast har sin fabrik idag. 

Aksel Kirkeby-Garstad, vd för Viplast säger att det är en effektiv maskinpark som kommer att etableras i dagens kylrum vid den gamla fabriken på Marøya. 

Foto: Sinkaberg Hansen.  

-Efter nödvändig ombyggnad och förberedelse kommer Viplasts produktion att skötas av fem anställda uppdelade i två skift. I en normal situation kommer det att finnas en buffert för en dags produktion vid laxfabriken. Det är ungefär 20 000 lådor och lock från uppstart, och det är en volym som vi förväntar oss kommer att öka och utvecklas i takt med volymen av lax kommer att öka vid den nya fabriken, säger Aksel Kirkeby-Garstad. 

Källa: plastforum.no

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109