Skrämmande och oroväckande
Varannan livsmedelsförpackning innehåller plast, men volym och viktmässigt så står plasten endast för 17 procent. År 2019 användes det 142 miljoner ton plast i förpackningar. Plasten förlänger hållbarheten på vårt livsmedel samtidigt som den minskar vikt och volym vilket minskar koldioxidutsläppen vid transport.
Om plasten står för 17 procent av förpackningarna så innebär det att den totala förpackningsvolymen är 835 miljoner ton. Tar vi bort plasten så ökar förpackningsvolymen till 1,53 miljarder ton. Samtidigt så kommer matsvinnet att öka dramatiskt, vilket i den rika världen ligger på cirka 50 procent idag.
Med den Cirkulära Ekonomin kommer både deponierna och matsvinnet att öka dramatiskt. Illustration: Henrik Nilsson.
Låt mig ge ett exempel. När jag 1980 anställdes på Dow Chemical fick jag försäljningsansvaret för Fabricated Products. En av produkterna var Saranex, en co‐extruderad flerskiktsfilm med ett barriärskikt av PVDC. Ett barriärskikt vars uppgift var att förhindra att lukt trängde igenom i egenpelvis stomipåsar eller i CAP-förpackningar som med rätt gasblandning kan lagra livsmedelsprodukter upp till ett år med bibehållen kvalitet.
På den tiden användes 95 procent av detta material för tillverkning av stomipåsar. Utrustad med prover av stomipåsar, CAP-förpackningar och en box med rödvin, for jag land och rike runt.
De kommentarer jag fick var i stil med: “Skulle vi förpacka korven i Saranex och den håller i tre veckor då tror folk att korven är balsamerad” eller ”Lådvinet går aldrig att sälja på Systembolaget” då deras försäljningsmotto sälj så lite som möjligt rimmar illa med en tre liters förpackning. Några nya användningsområden för den co-extruderade flerskiktfilmen blev det inte då.
Idag är kyldiskarna i livsmedelsbutikerna fyllda med den här typen av MAP-förpackningar. Allt från kött till grönsaker får en förlängd hållbarhet från några dagar upptill ett år. Sverige är idag dessutom världens största importör av lådvin med cirka 115 miljoner liter årligen. Fyra glasflaskor väger 1 685 gram jämfört med boxens plastpåse på cirka 40 gram. Om vi förbjuder plasten och ersätter den med flaskor så kommer Sveriges vägar årligen att fyllas med ytterligare 5000 lastbilar med cirka 25 ton per bil – en enorm ökning av både transportkostnader och koldioxidutsläpp.
Cirkulär Ekonomi, en avfallsmodell från 1977, anklagade på 80‐90 talet plasten för att utöka deponierna. Nu anklagas plasten för att ligga bakom den marina nedskräpningen. Det dumpas årligen 8,5 miljarder ton avfall på världens deponier, vilket skall jämföras med 142 miljoner ton plast från förpackningar.
Sedan 2009 då plastförpackningar beskylldes för att hamna i havet, ”mer plast än fisk i haven år 2050”, så har det dumpats totalt 93,5 miljarder ton avfall, mestadels giftigt, som läcker ner i haven. Då som nu används plasten i den Cirkulära propagandan för att målet ska uppnås.
Det dumpas 8,5 miljarder ton avfall globalt och används cirka 7,0 miljarder ton olja/år - att jämföra med plast i förpackningar om 142 miljoner ton. Illustration: Rickard Grönkvist.
Först bestäms målet – Cirkulär Ekonomi, ett verk av den skrupelfria, globala tankesmedjan Romklubben (Club of Rome). Väljarbasen, gemene man, påverkas av medier via olika miljöorganisationer och aktivistkampanjer.
Politikerna svarar på den allmänna opinionens ”krav” om mindre plast, och politikerna beslutar enligt målet som bestämdes i början. Detta vänder upp och ned på de demokratiska spelreglerna, som innebär att politikerna lyssnar på väljarnas önskemål och implementerar opinionens ”krav”. Man använder olika tekniker för att manipulera opinionen och får dem att gå elitens intressen - därmed kringgås demokratins spelregler. Förfarandet representerar snarare en totalitär och centralstyrd ordning.
Varje år dör 1,6 miljoner personer, varav 500 000 barn, av diarréer. Det aseptiska plastsugröret tillsammans med sexskikts‐förpackningen har under årens lopp räddat miljontals liv. Nu förbjuder EU plastsugröret och Cirkulär Ekonomi anser att flerskikts folier också bör förbjudas. Pengar och politik går före de fattiga barnens hälsa. Illustration: Coordinate.
Under pandemins radar, den 9 juli, presenterade Regeringen ”Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen i Sverige” – en oduglig avfallsmodell från 1977, som ifrågasätter effektiv avfallshantering med energiåtervinning, där plasten är en resurs eftersom den har samma energivärde som olja.
Cirkulär Ekonomi medför en ohämmad tillväxt av anläggningar för avfall och nu kommer det att byggas upp berg av stinkande sopor – en perfekt grogrund för bakterier och virus med risk för nya epidemier och pandemier. Konsekvenser av att Miljöpartiet, med endast 3‐4 procent av väljarkåren, får stå oemotsagda och där vår miljö blir verktyget för att behålla den politiska makten.
Svenska skattepengar går nu till suspekta organisationer som Romklubben som har visionen om ett globalt styre med befolkningsminskning och nolltillväxt, vilket uppnås genom att åsidosätta demokratins spelregler. Skrämmande.
Bakom texten och dess åsikter står Henrik Nilsson, Senso Sverige AB.
Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.