Hållbarhet är målet - inte cirkulering i sig
-Cirkulär ekonomi är ett medel för att nå hållbarhet. Det är viktigt att inte glömma bort detta, säger Anna-Karin Jönbrink, sektionschef vid ingenjörs- och designföretaget Afry.
Den 8 oktober arrangerade Jönköping University tillsammans med Lunds tekniska Högskola och Lighter ett webbinarium på temat Plaster i ett hållbart samhälle.
En av dagens föredragshållare, Anna-Karin Jönbrink, sektionschef vid Afry, pratade om Design för cirkulär ekonomi i ett hållbart samhälle.
-Många pratar plastavfall när de pratar om plast. Självklart så är det är en utmaning med plastavfallet, men det är inte plastens fel. Plast är ett bra material som skapar många bra funktioner, inledde hon.
Ofta slänger vi saker som fortfarande är hela, men cirkulär ekonomi handlar mycket om att bevara värdet på våra prylar.
-Det är lätt att säga att vi ska cirkulera råvaran, men det är faktiskt inte där vi har det stora värdet. Det största värdet vinner man om man antingen renoverar eller återtillverkar produkter. Hellre det än att återvinna råmaterialet, sa Jönbrink.
Illustration från Anna-Karin Jönbrinks föredrag.
Anna-Karin Jönbrink menar att vi måste börja tillverka produkter så att de funkar att återanvändas.
-80 procent av produkters miljöpåverkan avgörs på ritbordet. Det är därför viktigt att designa för alla livscykler och fundera på vad nästa användare har för krav, och tänka lite fiffigt kring exempelvis montering så att produkterna lätt går att separera – om de ska återanvändas eller återvinnas, sa Anna-Karin Jönbrink.