ÅI tycker till om återvunnen kontra biobaserad plast
- Det vore en olycklig utveckling om marknaden slutar använda fossil återvunnen plast till förmån för biobaserad. Det skulle leda till kraftigt ökade utsläpp. Många kommer tyvärr inte att läsa hela SMEDS rapport, och förstå att det handlar om livscykelanalyser med utgångspunkt i befintliga data, utan istället bara ta till sig av det enkla budskapet att biobaserad plast är bättre för klimatet än återvunnen. Risken är nu att den här olyckliga formuleringen kommer att påverka upphandlingen av plast, säger Ellen Einebrant, plastansvarig vid Återvinningsindustrierna.
Enligt studien, som gjorts av Svenska Miljöemissionsdata, Smed, står förbränning av plast för mellan 92 och 97 procent av de fossila utsläppen i el- och fjärrvärmesektorn. När utsläppen under hela livscykeln räknas in så leder förbränning av ungefär 200 kilo fossil plast enligt studien till ett utsläpp av 1 000 kilo koldioxidekvivalenter. Om i stället biobaserad plast används sjunker den siffran till 330 kilo koldioxidekvivalenter och om återvunnen plast används blir det i stället som mest 570 kilo och som minst 230 kilo koldioxidekvivalenter, beroende på hur stort spillet är i återvinningsprocessen.
- Att återvunnen fossil plast ger höga koldioxidutsläpp vid förbränning är ett allvarligt samhällsproblem. Om ingen längre vill köpa fossil återvunnen plastråvara kommer materialåtervinningen i princip att upphöra och förbränningen och koldioxidutsläppen att öka markant. Om fler däremot köper återvunnen fossil plastråvara kommer förbränningen av plasten att minska och teknikutvecklingen att öka. Ambitionen måste ju vara att få bort plasten från förbränning och då är användningen av återvunnen plastråvara central, avslutar Ellen Einebrant.
Läs studien, utförd av Naturvårdverket, som ÅI baserar sina kommentarer på:
Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.