Lundaforskare fyller kunskapsglapp kring plast
Steps är ett forskningsprogram lett från Lunds universitet. Via programmet har forskarna bland annat tagit fram olika biobaserade monomerer för att testa vilka som har minst koldioxidavtryck och bäst förutsättningar för att återvinnas och göras till polymerer.
–Vi har bland annat testat och jämfört byggstenar gjorda av socker och restprodukter från skogsindustrin och vill arbeta vidare med att skala upp produktionen av byggstenar som är gjorda av socker och lignin och se hur molekylerna beter sig när de sätts ihop till polymerer i större volymer, säger Rajni Hatti-Kaul, professor vid enheten Bioteknik och föreståndare för programmet.
I ett annat projekt samarbetar Steps med Bona, Perstorp och Nordic Sugar. I projektet har en biobaserad vattenburen polymer utvecklats för beläggningar. Monomererna som polymeren är gjord av är framställda av socker. Kemiföretaget Bona har sedan tillverkat en polymerdispersion och formulerade den till en golvlack, vilken applicerades på ett golv i ett rum på Kemicentrum i juni 2017. Än idag uppges lackytan vara så gott som ny.
– Golvlacket håller lika hög kvalitet som liknande lack av fossilbaserad plast. Det är resistent mot vatten, kemikalier och har god reptålighet. Det visar på potentialen i biobaserade alternativ, säger Nicola Rehnberg, chef för innovativa samarbeten vid Bona.
Biobaserade polyesterfibrer är ett tredje projekt som pågått under en tid. Projektet är nu i den fas att fibrerna ska produceras i större skala och efter det vävas till en textilprodukt i samarbete med Lindex och Ikea. Fibrerna kan användas i klädesplagg, soffor, kuddar och andra tillämpningar där polyester ingår.
Steps – Sustainable Plastics and Transition Pathways – målsättning är att utveckla plaster som är baserade på bioråvara och som produceras på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi. Programmet leds från Lunds universitet och samlar forskare från olika lärosäten och discipliner samt industriparter som representerar hela värdekedjan inom plast, från råvara till färdig produkt.
Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.