Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor
Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023.
Ett intressant projekt som har en stor potential att revolutionera dryckesindustrin leds av det holländska förnybara kemikalieföretaget Avantium. Företaget har utvecklat en biobaserad plastflaska tillverkad av PEF, som skulle kunna ersätta konventionella plastflaskor av fossila resurser.
Den bioplastbaserade flaskan är designad så att den kan brytas ner inom ett år i en kompost och ytterligare några år längre under normala utomhusförhållanden om den av misstag skulle hamna i naturen. Enligt Avantiums vd, Tom van Aken, vore det idealiskt att även kunna återvinna flaskan.
Avantium arbetar för närvarande med att attrahera investeringskapital. Bryggeriföretaget Carlsberg har redan anslutit sig till gruppen av stödföretag och räknar med att kunna erbjuda marknaden en kartongfodrad flaska med ett inre skikt av biobaserad PEF, inom några år. Även Coca-Cola och livsmedelsföretaget Danone har gått med gruppen av kapitalstarka stödföretag.
I en första projektfas planerar Avantium att producera 5 000 ton biobaserad plast årligen med första generationen förnybar råvara som socker, majs, vete eller rödbetor. På lång sikt finns även ambitionen att växtsockret ska härledas från andra generationens råmaterial i form av bioavfall.
Avantium planerar att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023.
Red. anm: Biobaserad PEF (polyetylenfuranoat) har goda barriär- samt mekaniska och termiska egenskaper, vilket möjliggör helt nya förpackningslösningar, som tunnare behållare för drycker som läsk och juice.
Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.