23948sdkhjf

Plastindustrins snabba omställning

När pandemin slog till mot Sverige veckorna före påsk blev bristen på skyddsutrustning inom vården snabbt ett faktum. 

Svensk Plastindustriförening (SPIF) initierade då ett upprop där de kraftsamlade sina medlemmar, dels för att hjälpa sjukvården men också för att försöka hjälpa företagen till omställning när ”business as usual” inte längre var möjligt.  

Idag, en månad senare, levereras 100-tals tonskyddsutrustning från svensk plastindustri till de regioner och kommuner som har behov. 

En av flera organisationer som Spif kontaktade var stiftelsen WeFightCovid som även de fokuserat på att hjälpa regioner och kommuner att köpa in produkter och säkra tillgången på skyddsutrustning så kallad PPE. 

-När de globala leverantörskedjorna kollapsade så behövde efterfrågan på skyddsutrustning av plast fyllas lokalt, och här har Spifs samordning varit avgörande, säger Dan Castillo grundare av WeFightCovid, i ett pressmeddelande. 

-Vi från Spif såg uppropet som ett sätt att göra något. Många av våra företag reagerade starkt när man såg riskerna som vårdpersonal tvingades ta när det saknades skyddsutrustning, säger Amit Paul, vd för Paxymer AB och en av initiativtagarna från Spif 

Enligt Amit Paul hade många plastföretag redan påbörjat sin omställning när de svarade på uppropet. 

-Vi som plastindustriförening sammanförde kapacitet med behov, säger Amit Paul. 

Ett av företagen som ställt om delar av sina produktionslinjer är Scanfill. Företaget har ställt om maskinlinjerna från att i normalfall tillverka matförpackningar till att köra genomskinlig folie som sedan kan stansas och monteras till visir.  

Ett annat företag är Riflex Film AB som ställt om sin produktion till idag tillverka både långärmade förkläden till vården och material som andra konverterar till förkläden.  

-Det känns bra att få hjälpa till i en sådan svår situation och att vi också kan hålla igång företaget och våra anställda. Kanske att det här till och med kan bli en ny framtida produktlinje, säger företagets Key Account Manager, Helena Holmberg. 

Även Andrénplast AB har ställt om sin produktion och har i dagsläget en kapacitet på 7500 förkläden om dagen.   

-Krisen gör förstås att vi backar men att kunna ställa om på det sätt vi gjort har varit viktigt både för att behålla arbetstillfällen och känna att man gör något som faktiskt hjälper till i en svår kris, säger Johan Jäderström, vid Andrénplast. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078