23948sdkhjf

Det börjar blåsa upp till storm

En rapport från branschorganisationen Ikem visar att produktionsvolymen minskat rejält vid flera av dess medlemsföretag. Framförallt för mindre  plastbearbetande företag. 

Rapporten baserar sig på en enkät genomförd med företrädare för svensk kemiindustri: kemi, läkemedel, plast- och gummi, samt raffinaderi. 

-Trots rejält minskade produktionsvolymer, bedömer en majoritet av företagen sig kunna rida ut coronakrisen, men det skiljer mycket mellan olika delbranscher. Tyvärr finns det också företag, särskilt de något mindre inom plast- och kemiproduktion, som ser sina chanser att överleva som mycket små, säger Carl Eckerdal, chefekonom Ikem.

Under april var den samlade produktionsvolymen för samtliga kemibranscher oförändrad jämfört med samma månad 2019. För kemi- och plastproduktionen var dock utvecklingen tydligt negativ redan i april. Kemi- och plastföretagen räknar dessutom med ytterligare produktionsfall under maj månad.  

-Den prognos som företagen gett oss, är gjord en vecka in i maj. Den visar att särskilt kemi- och plastproducenterna ser framför sig minskade produktionsvolymer, säger Carl Eckerdal. 

Tack vare statens ekonomiska räddningspaket, där drabbade företag kunnat använda sig av korttidspermitteringar, har antalet varsel kunnat hållas nere trots vikande produktionsvolymer. 

Av den totala personalstyrkan (kollektivanställda och tjänstemän) bland Ikems medlemsföretag var cirka 8 procent korttidspermitterade under april. Isolerat för plast- och kemiproducerande företagen var andelen 16 procent. 

-Även om att den svenska regeringen var något sen i starten med sitt räddningspaket, så har den lanserat många och nödvändiga stödpaket. Reglerna om korttidspermitteringar gör det möjligt för företagen att överleva för stunden. Det var bra, men nu behövs mer långsiktiga lösningar, säger Carl Eckerdal. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.643