Stort intresse för dansk innovation
Flera års maskinutveckling och entreprenörskap har resulterat i en ny typ av plastsorteringsmaskin för industriavfall. Bakom utvecklingen står två maskiningenjörer från Danmarks Tekniska Universitet, DTU.
Thomas Trebbien och Andreas Leth Bockhoff, grundare av företaget Trebo, har utvecklat en maskin som kan sortera industriellt plastavfall. Tekniken de använder sig av kan sortera komplexa plastfraktioner baserat på densitetsskillnaden mellan plasttyperna.
-Alla plastproducerande företag strävar efter en zero wast-lösning där det återvunna materialet kan integreras i verksamheten istället för att skicka avfallet till förbränning, säger 31-åriga Thomas Trebbien, när Plastforums danska systertidning Magasinet Plast träffar de två ingenjörerna på DTU i Lyngby, där de ständigt håller till.
Grabbarnas företag Trebo, ligger i anslutning till universitetet, där allt tog fart för fem år sedan.
Att de två ingenjörerna som specialiserat sig på maskinteknik gav sig in i plastbranschen är egentligen mest en slump.
Den avgörande faktorn var mötet med ett stort danskt läkemedelsföretag som, liksom så många andra plastproducerande företag, stod inför en utmaning.
-Läkemedelsföretaget använder olika typer av plast i produktionen, men de kan inte hantera sorteringen av restavfallet själva när produkterna formsprutats. Vi fick därför stöd till att utveckla en maskin som kan sortera detta, säger 28-årige Andreas Leth Bockhoff.
En teknisk tanke ledde till nästa, och grabbarna la ner allt mer tid på att forska fram nya tekniker för plastsortering. Till sin hjälp fick Trebbien och Bockhoff tre miljoner danska kronor i fondstöd och ett företag som nu har två år i ryggen.
Utgångspunkten var Trebos egna erfarenheter och lärande från DTU. Thomas Trebbiens hantverksmässiga bakgrund som snickare användes vid utvecklingen och konstruktionen av prototyper.
Just nu letar företaget nya investerare och ett plastbearbetande företag som vill förvandla sitt produktionsavfall till en resurs.
Och tidpunkten är helt rätt, tror ägarna. Samhällets önskan att undvika plast i naturen och industrins uppmärksamhet på cirkulär ekonomi och noll avfall är avgörande för projektets framgång.
-Vi har fått stor uppmärksamheten och företagen är mycket lyhörda. Vi för en dialog med Labotek, AVL, Plastix, Plastcom, Bogense Plast och MP Plast, säger Andreas Leth Bockhoff.
-Timing betyder allt. Just nu behöver företag hållbara lösningar. Från början visste vi inte om det bara var läkemedelsföretaget som behövde en lösning, men det vi nu vet är att det finns ett stort behov av rätt teknik och innovation, säger Thomas Trebbien.
Har ni någonsin funderat över om er roll är som maskinbyggare eller återvinningsföretag? Undrar Magasinet Plasts reporter.
-Ja, visst har vi det. Och vi har också ändrat riktning några gånger. Men vi är maskinbyggare. Det är där vi har vår kärnkompetens, säger Thomas Trebbien.