Produktionen av NR hotad
Neofusicoccum ribis, en av mer än 90 svampar i släktet Fusicoccum, har lett till att Hevea brasiliensis-träd i Indonesien tappar sina blad. Hur stort problem denna sjukdom skapat beror dock på vem du frågar, skriver nättidningen rubbernews.com.
-Framtiden för Hevea i Indonesien är i fara, skrev Kavickumar Muruganathan, vice ordförande vid Halcyon Agri Corp., i en artikel i oktober 2018 med titeln "The Sorry State of the Indonesian Hevea."
-Stora trädområden har redan gått förlorade till följd av svampsjukdomen, och risk finns för fler förluster om inte en konkret lösning hittas för att bekämpa den nedslående sjukdomen, skrev Muruganathan vidare.
I den månatliga publikationen Natural Rubber Trends & Statistics, vilken organisationen för naturgummiproducerande länder (ANRPC) står bakom, skriver författaren i marsutgåvan 2019, att Fusicoccum-svampen fortfarande är ett problem som påverkar NR-leveranserna från Indonesien.
I samma utgåva påtalar generalsekreteraren i ANRPC, Nguyen Ngoc Bich, att världens NR-produktion föll med 5,2 procent under första kvartalet 2019, med sjunkande priser till följd av bland annat en lång vintersäsong.
-Men den nya bladfallsjukdomen i södra Sumatra kan också ha bidragit till detta, skrev Ngoc Bich.
Andra källor inom naturgummibranschen uppger dock att de tvivlar på att Fusicoccumfungus har spridit sig så snabbt eller haft någon större effekt på produktionsfallet.
-Ja, det finns ett problem med att träden tappar sina löv i Indonesien, men man har lyckats isolera problemet inom det gällande området, säger en branschkälla till rubbernews.com som bett om att vara anonym.
Den information som finns tillgänglig om den indonesiska bladfallssjukdomen i västra Indonesien är fragmentarisk och ofta motstridig, enligt Alan L. vid Grant Polymer.
Enligt den information som nu cirkulerar uppskattas cirka 100 000 hektar odlad NR-trädyta i Indonesien ha påverkats av svampen, uppger en gummileverantör till nättidningen.
-Detta representerar tre procent av Indonesiens mogna odlingsområde, vilket innebär att påverkan på indonesisk produktion endast är tre procent, uppger leverantören enligt ovan.
Men andra källor hävdar, enligt nättidningen, att den indonesiska produktionen har minskat med 10 till 30 procent.
Källa: rubbernews.com