Ny forskning om kompositåtervinning
I dagsläget saknas det en process för kemisk återvinning av härdplastglasfiberkompositer (GFRP) vilken är den dominerade fiberkompositen på marknaden.
Dessa ofta väldigt långlivade strukturer, har en stor miljöpåverkan när uttjänta produkter deponeras eller förbränns. Optimalt vore att separera plast och fiber i kompositen och cirkulera dessa strömmar av sekundära material.
Statliga forskningsinstitutet Rise nya satsning ska med hjälp av kemisk återvinning, s.k. solvolys, undersöka om det är möjligt att separera glasfiber och plastkomponenter till nya användbara ”kemiska byggblock” och återvinna glasfiber.
Två projekt har beviljats. Det ena är ”Rekovind - Kemisk återvinning av vindturbinblad”, ett riktat projekt på 1,5 år mot återvinning av uttjänta vindturbinblad där Energimyndigheten och EnergiForsk, Vindforsk industrinätverk, är finansiärer.
Det andra är det treåriga projektet ”ReComp - Cirkulära strömmar från glasfiberkomposit” som finansieras av Vinnova och är ett mer samhällsorienterat projekt där alla strömmar av glasfiberkomposit studeras. Båda projekten leds av Rise Sicomp.
Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.