23948sdkhjf

Bra drag under dagarna två

Humöret var på topp bland besökare och utställare när delar av branschen kom samman för att prata affärer på Plastteknik Nordic i Malmö.

Det var bra tryck och många glada miner i mässgångarna den 8 till 9 maj, när Plastteknik Nordic arrangerades för 10e gången. När mässan avslutades kunde arrangören med glädje konstatera att den haft 1903 besökare, vilket är ökning sett såväl till antalet besökare som utställare jämfört med 2017. 

-Vi i mässteamet är väldigt nöjda. Redan från start var målet att lägga tyngd på det nordiska samarbete och under mässan så hade vi betydligt fler danska utställare och besökare, än tidigare år. Vi hade även många nya utställare från andra europeiska länder, säger Peter Lundegaard, försäljningsansvarig för Plastteknik Nordic. 

Han tror även att mässans fokus på ett kraftfullt seminarieprogram bidrog till det positiva gensvaret från utställare och besökare.  

Volvo Cars var utställare såväl föredragshållare. Till Plastforum sa Andreas Andersson, analysingenjör på Volvo Cars, att det han och hans team arbetar mest med just nu är att industrialisera konceptet med minst 25 procent återvunnen plast till nästa plattform. 2025 ska målet om cirka 100 kilo återvunnen polymer per bil vara uppfyllt 

-Innan dess så kommer vi att ha adderat ytterligare artiklar. Verktygen för dessa kommer att konstrueras kring 2021/22, sa han. 

Enligt Andreas Andersson så ligger de största utmaningarna i att finna material som klarar de interiöra emissionskraven i form av lukt, glans och färgmatchning.   

Bland föredragshållarna fanns även Lars Petrén, ordförande i SGF. Han gjorde en utblick om gummiindustrins framtid, med tyngdpunkt mot bilindustrin.  

-Vissa polymerer som används för fordonskomponenter idag, kommer troligtvis att slås ut men få en ökad användning i andra applikationer. Däremot så tror jag att behovet av silikongummi kommer att öka i takt med att antalet elbilar blir fler. Ett material som kommer att bli starkt, negativt berört av omställningen till batteridrift är HNBR, sa han

Att återvinning och återvunnen plast är på stark uppgång märktes tydligt i många av mässans montrar. Reelab är en relativt ny uppstickare vars grundtanke är att öka användningen av återvunnen plastråvara i plastindustrin. Bolaget fungerar som en slags mäklare, eller mellanhand mellan företaget som är i behov av återvunnen råvara och återvinnaren.  

 -Vi utgår från kundens kravspecifikation på material och letar därefter nya materialströmmar, sa Emma Nilsson på Reelab

IMCD Sweden lyfte fram sitt senaste tillskott i materialpaletten. Ett ätbart material från franska Lactips. Plasten är 100 procent nedbrytbar plast, och baserar sig på kasein, glycerol, vatten och växtbaserad olja. Efter att Plastforums redaktion tagit sig en smakbit, så visade Dan Andersson från IMCD prov på hur extremt snabbt plastfilmen löses upp i vatten, utan kvarvarande synliga restprodukter. 

-Materialet kan processas med en rad bearbetningstekniker, vid temperaturer mellan 80 till 130 grader Celcisus, men måste förvaras i en miljö (<10 %) för att nedbrytningsprocessen inte ska ta fart, sa Andersson. 

Artikeln är en del av vårt tema om Plastteknik Nordic 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094