23948sdkhjf

Nu tar projektet fart på allvar

Målet är att öka användningen av återvunnen plast i konsumentförpackningar.

Halva tiden för det ettåriga projektet “Följdinsats för plastfilmsvinnare” har nu avverkats. Projektet går nu in i en ny spännande fas innehållande en rad skarpa testkörningar.

I december 2018 rapporterade Plastforum om ett Vinnovafinansierat projekt vars övergripande mål är att finna sätt att kunna öka användningen av återvunnen plastråvara vid framställning av ny plastfilm för konsumentförpackningar.

Projektet, vilket pågått i sex månader och har redan kommit en bra bit på sin resa.

Plastforum har pratat med Johan Landberg från Rise IVF, som håller i projektledningen.

-Vi har i dagsläget samtliga 12 materialbatcher på plats. Dessa har köpts in från tyska RSH Polymere. Från dessa kommer vi nu att genomföra en rad mekaniska tester och kemiska analyser, säger Landberg.

Batcherna kommer att testas och resultaten jämföras bland annat med avseende på MFR, densitet, e-modul etc. Det kommer även att genomföras en rad kemiska analyser för att mäta om batcherna innehåller några halter av reglerade kemikalier eller kemikalier som skulle kunna bli reviderade framöver.

-Två batcher har hittills testats med avseende på mekaniska egenskaper. Kemiska analyser har genomförts på tre batcher. Ingen av batcherna har innehållit några otillbörliga kemikalier, säger han.

De olika batchernas fyllmedelshalt kommer också att analyseras. För att bäst upptäcka detta används TGA

-DSC är ett annat bra analysverktyg. Vi använder det för att se om det finns några ämnen som inte hör hemma i kompoundet, vilket då åskådliggörs genom smälttoppar, säger han.

I dagsläget så har plastförpackningsfilm extruderats vid Trioplast i Landskrona. Filmen innehåller 60 procent granulat baserat på återvunna plastförpackningar och 40 procent jungfrulig råvara. I steg två, kommer provkörningar nu att genomföras med en än högre halt recyklat. Försök med att co-extrudera film kommer också att göras före sommaren.

Under hösten 2019 ska projektteamet även att göra en rad provningar för att analysera filmblåsningsutrustningens slitage.

-Verktyget som ska användas för denna provning är färdigproducerat inom kort. Det ska bli mycket intressant att utveckla en metod för ändamålet och se hur de återvunna materialströmmarna påverkar extrudern, säger Johan Landberg.

Ett blankpolerat slitageverktyg kommer att monteras på den kompounderingsextruder som används vid testkörningar hos Rise IVF. Efter varje körning kommer eventuellt slitage, exempelvis repor, att undersökas.

De filmer som visar lovande egenskaper kommer sedan att skickas till Essity Hygiene & Health AB i Mölndal, för packförsök av toalettrullar i 6-pack. Bengta Hallberg, regional sortimentschef på Essity Hygiene & Health AB är nöjd med hur projektet utvecklats och ser stora framtidsmöjlighet för en ökad användning av återvunnen plast i konsumentförpackningar.

-Essity har anslutit sig till Ellen MacArthur Foundations initiativ ”A line in the sand” under 2018. Det innebär att vi kommer att sträva efter att ha 100 procent återvinningsbarhet och öka andelen återvunna plaster i våra plastförpackningar. Vi har redan idag en första förpackning med återvunnen plast på plats och vi fortsätter att utveckla fler plastförpackningar med återvunnen plast, säger Bengta Hallberg.

Deltar i projektet gör även detaljhandelsföretaget ICA, som ser positivt på att återvinningen av plast ökar.

-Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling för att hitta nya innovativa sätt att använda återvunnen plast med bibehållen produktsäkerhet, samt att hitta nya förnybara material. Att kunna använda återvunnen plastråvara till nya förpackningar är nyckeln till en cirkulär förpackningsutveckling. Den cirkeln vill vi vara med att sluta, säger Julia Losciale, förpackningsspecialist på ICA.

 

Projektet, vilket avslutas i oktober 2019, leds av RISE IVF. Därutöver deltar Trioplast, Essity, ICA, RSH Polymere, IKEM samt Nordiske Medier. Projektet finansieras av Vinnova.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078